Multicolor rough crystal

Hajsza a „tűz köve” után

Közzétette:

 

 

A legcsillogóbb, ám egyáltalán nem a legolcsóbb emléktárgy, amit Ausztráliából hazavihetünk, a „tűz köve”, az opál. A csodálatos színtörésű kovasav ásvány az egyik legértékesebb drágakő; igen kevés helyen bányásszák, s ott is csak kis mennyiségben.

Coober Pedy

Coober Pedy, Ausztrália. A világ legnagyobb opálbányáinak a munkásai föld alatt élnek a forróság miatt.

Coober Pedy, Dél-Ausztrália kemenceforró sivatagjának ez a poros fészke, jó példa erre. A talajt itt négyzetméterenként túrják fel a drágakövek után; madártávlatból olyan a vidék, mint a holdbéli táj. Régebben kis repülőgépet kellett bérelnie annak, aki nem akarta megtenni a hosszú Mosódeszka-utat. 1988-ban, az ország fennállásának 200. évfordulójára azonban az Adelaide-ból Darwinba vezető transzkontinentális utat az utolsó méterig aszfaltozták. A turisták úgy vélik, hogy Coober Pedy ezzel sokat vesztett vadnyugati jellegéből, hiszen most már turistabuszok érkeznek a településre. Ennek ellenére még mindig akadnak fura szerencselovagok, akik fáradhatatlanul kutatnak a nagy kincs után.

 Coober Pedy  Föld alatti lakás  Coober Pedy Földalatti templom

Coober Pedy látképe | Föld alatti lakás | Földalatti templom

Coober Pedy map  Multicolor rough crystal

Coober Pedy elhelyezkedése | Coober Pedy, Dél-Ausztrália többszínű, durva kristályopálja, amely a látható spektrum szinte minden színét kifejezi.

A nagyvárosokban az opálkereskedelem teljesen az idegenforgalomhoz igazodik; a turistákat ingyen viszik a tisztes kereskedőkhöz, akik elmagyarázzák a kövek különböző minőségét és csiszolását. A legnépszerűbb az az opál, melynek színpompája tejfehér alapon bontakozik ki.

 

Cooberpedy Fireopal

Tűzopál

A leghíresebb bányák Coober Pedy, Andamooka s Lightning Ridge, Az utóbbiban előfordul még a nagyon ritka, úgynevezett fekete opál is. A sötét alap még jobban kiemeli a színek csillogását.

Van sötétalapú opál-triplet is; ez voltaképp sötét féldrágakőre ragasztott vékony szelet, átlátszó ásvánnyal fedett világosopál. Ez ugyanolyan csábítóan csillog, de kevésbé értékes, jó néhány dollárral olcsóbb.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (426. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s