A Tabán festője

Közzétette:

 

 

Zórád Ernő grafikus, festő, karikaturista. Művészeti tanulmányokat a budapesti Iparművészeti Iskolában folytatott. Mestere: Haranghy Jenő. 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Pályáját alkalmazott grafikusként és illusztrátorként kezdte. A világháború után a hazai diafilm és képregény-rajzolás úttörője lett. 1951-től négy évtizedig a Füles újság illusztrátoraként működött. Akvarell-sorozaton örökítette meg a régi Tabán jellegzetes részleteit. Az 1950-es években szerepelt a Műcsarnokban rendezett országos kiállításokon. Egyéni tárlata volt 1960-ban a Derkovits Teremben, 1981-től több alkalommal fővárosi kiállítóhelyeken. Írásai: Egy vándorfestő ifjúságai, Bp. 1990., Tabán, Bp., 1997., Krúdy világa, Bp., 1998.

 

Zórád Ernő

Zórád Ernő (Balassagyarmat, 1911. október 16. – Budapest, 2004. április 8.)

 

A Tabán (Rácváros, budapesti „Montmartre”) romantikája az 1933 tavaszán megkezdett bontással visszavonhatatlanul eltűnt.

Kanyargós utcácskáiról, kedves tereiről, a hegyoldalban egymás fölé bújó földszintes házairól ugyan fennmaradt sok fekete-fehér fénykép, azonban a hangulatokra fogékony, a rendezetlenségben is létező szépségre érzékeny festők színes alkotásai talán valamivel többet hoznak vissza ebből az örökre eltűnt világból.

A Tabánról a legtöbb képet Végh Gusztáv és Zórád Ernő hagyta ránk. Szinte valamennyi képükön az épített környezetben láthatjuk az ott lakó (vagy romantikus élményt kereső) embereket is. Sőt a fiáker, autó, oldalkocsis motor, csacsifogat, utcai nyomókút sem hiányzik.

 

Zórád Ernő: Vendéglő a mélypincéhez  Zórád Ernő: Felsőhegy utca Zórád Ernő: Tabáni utcarészlet

Zórád Ernő: Szikla utca Zórád Ernő: Árok utca a Fehérsas térnél Zórád Ernő: Holdvilág utca

Szöveg forrása: kieselbach.hu, egykor.hu

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s