hirdetés

Az első 40 év

Közzétette:

 

 

Augusztus 18. és október 8. között a kortárs kerámiaművészet egyik legjelentősebb műhelye hozza el gyűjteményét a Pesti Vigadóba. Kiállításunk célja, hogy bemutassuk a világhírű kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió első 40 évének történetét, a Stúdió meghatározó korszakain keresztül. Jelenleg 45 országból közel 300 művész mintegy négyezer műtárgya alkotja a törzsanyagot – melynek legjelentősebb darabjai multimédiás kiegészítéssel vezetnek végig a kerámia négy évtizedes kísérletező, újító fejlődésén.

Geszler Mária kerámiái

Az 1975-ben alapított Stúdió az országban egyedülállóan – folyamatosan, egész évben működve biztosít technikailag és szellemileg inspiratív hátteret az alkotóművészek számára. Létrehozásának gondolata és megvalósítása Probstner János keramikusművésznek a nevéhez fűződik, aki a kezdetektől volt a Stúdió meghatározó igazgatója. A Bács-Kiskun Megyei Tanács alapította Kerámia Kísérleti Stúdió néven, 2011-ig a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tartotta fenn. A Stúdió ma a Forrás Kiadóval, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhellyel és a Népi Iparművészeti Gyűjteménnyel együtt a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. része. 1978-tól fogad rendszeresen ösztöndíjasokat. A kerámia stúdióban egy évtizeden át működött a Magyar Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézete. 2001 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete szilikát szakirányos formatervező művész hallgatóinak gyakorlati képzési helye. A mind területében, mind technikai felszereltségében folyamatosan bővülő Stúdió 1980-tól rendszeresen rendez különböző témában meghirdetett nemzetközi szimpóziumokat. A Stúdió úttörő szerepet vállalt a hazai kerámia alapanyagok felhasználásának kikísérletezésében, 1987-től termel saját massza- és mázüzeme (Interkeram), melyet 1990-ben a Megyei Önkormányzat Közgyűlésének határozata a Stúdiótól függetlenített. 1982-től rendszeresen helyeznek köztérre itt készült alkotásokat. Szakszerűen rendszerezett és archivált gyűjteménye folyamatosan fejlődik, az itt dolgozó művészek, itt készült alkotásaiból; ily módon dokumentálva a Stúdió négy évtizedes működését is.
hirdetésA „nomád nemzedék
korai időszakától a digitális design koráig, a kerámiaművészet impresszív gyűjteménye mintegy emlékeztetőül szolgál a történelem különböző korszakainak. Történelmi utalásokkal, képekkel és multimédiás bemutatókkal gazdagítva a gyűjtemény meghatározó darabjainak kiállításával ünnepeljük az intézmény magyar kultúrában, valamint a nemzetközi kerámiaművészetben betöltött meghatározó szerepét.
A kiállítás a Vigadó Galéria V. emeleti kiállítótermében lesz látható.

A kiállítást Schrammel Imre keramikus, a Nemzet Művésze nyitja meg, aki maga is tagja a Nemzetközi Kerámia Stúdiónak. Alábbi videónkban korábbi tárlata kapcsán beszél munkáiról.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s