A gízai piramisok, a nagy Szfinx és más egyiptomi történelmi kincsek a Street View-ban

Közzétette:

 

A Nagy PiramisA Nagy Piramis Mostantól már az internetezők körbejárhatják a Street View-ban a közel 5000 éve álló gízai piramisokat, a nagy Szfinxet és számos további egyiptomi történelmi kincset.

A gízai nekropolisz az egyik leghíresebb régészeti lelőhely a világon, itt található az ókori világ hét csodájának utolsó máig fennmaradt építménye: a gízai nagy piramis. Az eredetileg temetkezési helyként szolgáló, Hufu fáraó (görögösített nevén Kheopsz) halhatatlanságát jelképező piramis 139 méter magas – pont mint a világ legmagasabb hullámvasútja -, ezzel 3800 éven át a legmagasabb ember alkotta építmény volt a világon. A nagy piramistól nyugatra látható Hufu fiának és unokájának síremléke, Hafré és Menkauré piramisa (görögösített nevükön Khephrén és Mükerinosz).

A gízai nagy piramis

A piramisoktól keletre található a gízai nagy Szfinx, a világ egyik legrégebbi szobra. Az oroszlántestű és emberfejű alkotás 73 méter hosszú és 20 méter magas. A Szfinxet – szó szerinti fordításában “A rettenet atyja” – Hafré fáraóhoz hasonlítják, aki az építése alatt uralkodott.

A gízai nagy Szfinx

A Street View-ban a gízai nekropoliszon kívül a világ első piramisa, Dzsószer fáraó síremléke is megtekinthető, amelyet az egyiptomi építész, Imhotep tervezett Szakkara ősi temetkezési területén.

A piramisok mellett az internetezők virtuálisan közelebbről is megismerhetik Abu Menát az egyik legidősebb keresztény emléket Egyiptomban, a függő templomot, az egyik legrégebbi kopt keresztény templomot, a kairói Citadellát, egy középkori iszlám erődöt és történelmi helyszínt, valamint a 15. században a Mediterrán-tenger partjára épített Kait-bej (Qaitbay) erődöt.

Akinek a történelmi emlékek felkeltették az érdeklődését Egyiptom iránt, a Google Kulturális Intézetének (Google Cultural Institute) oldalán számos rajzon és fényképen keresztül még jobban megismerheti az ősi egyiptomi kultúra monumentális kincseit.

Nézze meg a Street View bemutató videóját a gízai piramisokról!

Forrás: EuroAstra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s