Federer elegánsan

Legendás ikonok – Roger Federer

Közzétette:

 

 

Federer kupávalMinden ember életében vannak olyan személyek, akik valamilyen módon meghatározzák az életünket, befolyásolják tetteinket, öltözködésünket, viselkedésünket. Ezek a személyek természetes módon – és szerencsés helyzetben – elsődlegesen a szüleink, aztán azok a körülöttünk élő rokonok, ismerősök, barátok, akikkel találkozunk.

Vannak azonban olyan emberek, akiket nem ismerünk közelről, de annak alapján, amit látunk belőlük, amit hallunk tőlük, kialakul bennünk egy kép róluk. Ha ez a kép számunkra pozitív, már-már példamutató, egyfajta ikonná válhatnak számunkra. A hírességek, legyenek akár sportolók, színészek, zenészek, de akár politikusok vagy tudósok is, embertömegek számára válhatnak ikonná, követendő példává vagy csupán csodálatunk tárgyává.

Napjaink egyik ilyen kiemelkedő ikonja egy olyan sportember, aki nem csupán minden rekordot megdöntő pályafutásával, de végtelenül szimpatikus személyiségével is belopta magát az emberek szívébe.

Federer elegánsan

Úriember a pályán – Roger Federer

 

A tenisz világa minden idők legnagyszerűbb teniszezőjének tartja Roger Federert. Nem csoda, minden eddigi rekordot megdöntött eddigi pályafutása során, s ezzel a tenisztörténelem legsikeresebb versenyzőjévé vált. Nem csupán a szakértők többsége, de volt és jelenlegi játékosok is így vélekednek róla.

Pályafutása során eddig 88 címet szerzett, amiből 17-et Grand Slam tornákon. Mind a négy Grand Slam versenyt megnyerte, és 302 héten keresztül vezette folyamatosan az ATP világranglistát. Wimbledonban – a nem hivatalos világbajnokságon – , amely talán mindig is kiemelkedett a többi Grand Slam közül, hét alkalommal nyert, az amerikai nyílt bajnokságon, a US Openen sorozatban ötször, az évadnyitó ausztrál nyílt bajnokságon négyszer diadalmaskodott. Egyedül a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson nyert csupán egy alkalommal. Óriási eredmény, hogy két különböző Grand Slam tornán is sorozatban ötször nyert, ezzel is egyedülálló rekordot felállítva. Különösen érdekes ez abból a szempontból, hogy mindezt két különböző borításon tette.

Címei mellett több rekordot is tart: ő az első, aki egymást követően tízszer jutott be Grand Slam döntőbe, 23 egymást követő alkalommal elődöntőbe. Szintén ő az első, aki két – ráadásul egymást követő évben – mind a négy Grand Slam tornán döntőt játszott, és a négy nagy torna mindegyikén legalább ötször döntőig jutott.

A négy Grand Slam mellé 2008-ban gyűjtötte be a pekingi olimpián, Stanislas Wawrinka oldalán, a páros olimpiai bajnoki címet. Ismét első lett valamiben: az első teniszező, aki világelsősége alatt lett olimpiai bajnok. Hihetetlen karrier, és még mindig nincs vége!

Mégsem csupán eredményei azok, amelyek miatt oly sokan szeretik és tisztelik: személyisége is lenyűgözi az embereket. Visszafogott stílusa, úriemberhez méltó mozgása, mindig kedves, ugyanakkor határozott viselkedése, félszeg mosolya azok számára is szimpatikussá teszi, akik egyébként másnak szurkolnak a pályán.

Federer a pályán

Világszerte nem csupán a tenisz, de a sport nagykövete is, karitatív tevékenységéért a UNICEF 2006-ban nagykövetének nevezte ki, a TIME magazin 2007-ben a világ 100 legnagyobb hatású embere közé sorolta. 2003-ban megalapította a Roger Federer Foundation nevű alapítványát, amely hátrányos helyzetű gyermekeket segít – elsősorban Dél-Afrikából.

Federer - Perfect

Dél-afrikai kötődése családi helyzetéből adódik: Federer 1981. augusztus 8-án dél-afrikai származású édesanya és német ajkú, svájci állampolgárságú édesapa gyermekeként jött világra, Bázel mellett, Binningenben. Egy nővére van, Diana.

Felesége a szláv származású, svájci, egykori teniszezőnő, Miroslava Vavrinec, akit a nagyközönség Mirka-ként ismer. Gyermekeik az iker lányok Charlene Riva és Myla Rose, valamint a szintén iker fiúk, Leo és Lenny.

Federer család

Federer anyanyelvének a németet tekinti, de ugyanilyen szinten beszél angolul és franciául is. A versenyeken az angol és a francia nyelvű közönség mindig nagy szeretettel fogadja és értékeli, amikor saját nyelvükön szól hozzájuk.

Mára kifejezetten higgadt játékosként ismerik. Olyannyira sportszerűen játszik, hogy a többi játékos szavazatai alapján 2005 óta minden évben neki ítélik az ATP Stefan Edberg sportszerűségi díjat!

S amiért Roger Federer egy stíluskommunikátor szemével is példamutató és követendő: játéka sokoldalú, elegáns. Árad belőle a nyugodtság, nagyon ritkán nyilvánítja ki érzelmeit. Nem vitatkozik, mind ellenfeleit mind a bírói ítéleteket tiszteletben tartja. Viselkedése nem csupán stílusjegye, de kiismerhetetlenné is teszi ellenfelei számára. Játékát úgy értékelik: gyönyörű, elegáns, mi több, művészi.

Szerző: Berta Lisia – Stíluskommunikáció

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s