Vigadó megnyitó

A Vigadóban debütál a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara

Közzétette:

 

 

A Kodály-emlékprogram keretén belül 2017. augusztus 21-én este a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban hallható először a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának hangversenye. A Vashegyi Györgykarmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának ötlete alapján megalakult zenekar létrejöttének célja, hogy egységbe szervezze a Trianon által elszakított nemzetrészek szimfonikus és kamarazenekarainak kiemelkedő képességű magyar zenészeit.

Vigadó megnyitóA nagyrészt határon túli zenészekből álló alkalmi társulás első koncertjén Kodály Zoltán Marosszéki táncok és Páva-variációk című zenekari darabjait, valamint Psalmus Hungaricus című, tenorszólóra, vegyeskarra és zenekarra írt oratorikus művét adja elő Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, az MMA rendes tagja vezényletével, Kiss B. Attila operaénekes, az MMA rendes tagja közreműködésével. A belépődíjmentes hangversenyen a Magyar Rádió Énekkara is közreműködik. A kezdeményezés megvalósítása hatalmas erkölcsi támogatást nyújthat a legkiválóbb határon túli magyar zenészeknek, valamint – magában hordozva a magyarság összetartozásának érzését – erősítheti az itthoni és külhoni magyarok között kialakult kapcsolatok ápolását is. Mindezen túl a zenekar szimbolikája felhívhatja a figyelmet a határon túli magyar muzsikusok elismertségének és megbecsülésének szükségességére.
Kodály művei is a kultúra nemzetet összetartó erejét fejezik ki. 2017 kettős évforduló, mivel Kodály Zoltán 135 évvel ezelőtt született és 50 éve halt meg.

2017. augusztus 21. (hétfő), 19:30 | Pesti Vigadó, Budapest V., Vigadó tér 2., Díszterem

KODÁLY Zoltán:

Marosszéki táncok
Páva-variációk

Psalmus Hungaricus

 
Előadják:
Kiss B. Attila – tenor
Magyar Rádió Énekkara
Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara
vezényel: Medveczky Ádám


A hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia rendezvénye. A részvétel díjmentes. A helyfoglalás 2017. augusztus 4-étől kezdődik a vigado.hu-n nyíló regisztrációs felületen!

A budapesti Pesti Vigadó-beli fellépés után, augusztus 25-én, pénteken este 8-kor Pécs városában lép fel a határon túli zenészek zenekara. Egy nagyszabású oratórium-koncerttel zárul a Filharmónia Magyarország idei pécsi Orgonapont sorozata a Pécsi Bazilikában, ahol Joseph Haydn Teremtés oratóriumát a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Vashegyi György vezette, Európa-hírű Purcell Kórus szólaltatja meg. A pécsi hangverseny rendezője a Filharmónia Magyarország.

A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara Vashegyi György ötlete nyomán született meg. A két hangversenyből álló projektre összeállt zenekar tagjai többségében az Erdélyben működő zenekarokból érkeznek, úgymint a Kolozsvári Filharmónia Zenekara, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara, a Kolozsvári Román Opera Zenekara, a Marosvásárhelyi Filharmónia Zenekara, a Nagyváradi Filharmónia Zenekara, a Szatmári Filharmónia Zenekara, vagy a Csíki Kamarazenekar, de Újvidékről is érkezik tag, a Kotor Art Fesztiválzenekarból. A meghívott művészek közül többen Nyugat-Európában is komoly karriert futottak be, valamint olyan világhírű kamaraegyüttes tagjai, mint a Tiberius Kvartett.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s