Narkisszosz

Közzétette:

 

 

A theszpiai Narkisszosz a kék Leiriopé nimfa fia volt. A nimfát egyszer Képhisszosz folyamisten körülölelte kanyarulataival, aztán erőszakkal magáévá tette. Teiresziász látnok, akitől Leiriopé kért először tanácsot, azt mondta neki: – Narkisszosz nagyon hosszú életű lesz, de csak akkor, ha sose ismeri meg önmagát. – Természetes, hogy Narkisszoszba már gyermekkorában mindenki beleszeretett, s mire tizenhat esztendős lett, egy sereg mindkét nembeli szerelmest utasított vissza szívtelenül. Ugyanis éktelenül büszke volt a szépségére.

 

Nicolas-Bernard Lépicié festménye (1771)

Nicolas-Bernard Lépicié festménye (1771)

A visszautasított szerelmesek közt volt Ékhó, a nimfa, aki elvesztette beszélőképességét, csak mások kiáltásait tudta szajkómódra ismételgetni. Ez volt a büntetése, amiért hosszú mesékkel szórakoztatta Hérát, s közben Zeusz szeretőinek, a hegyi nimfáknak sikerült elkerülniök az istennő féltékeny tekintetét, s elmenekültek. Egyszer Narkisszosz szarvasvadászatra ment, s Ékhó lopva követte az úttalan erdőben. Nagyon szeretett volna beszélni vele, csakhogy képtelen volt elsőnek megszólalni. Végül Narkisszosz észrevette, hogy elkalandozott társaitól, és kiabálni kezdett: – Van itt valaki? – Valaki – felelte Ékhó. Narkisszosz meglepődött, mert senkit sem látott.

– Hozzám!

– Hozzám!

– Miért bujkálsz előlem?

– Miért bujkálsz előlem?

– Hadd lássalak!

– Hadd lássalak – visszhangozta Ékhó, és boldogan előrohant rejtekhelyéről, hogy megölelje Narkisszoszt. Ő azonban gorombán lerázta magáról és elszaladt. – Inkább meghalok, semhogy lefeküdnék veled! – kiáltotta.

– Lefeküdnék veled! – esedezett Ékhó, pedig élete hátralevő részét elhagyott völgyekben töltötte, s addig sorvadt a szerelemtől és bánattól, hogy a végén nem maradt meg egyéb belőle, csak a hangja.

Egyszer meg Narkisszosz kardot küldött Ameiniosznak, legkitartóbb udvarlójának. Róla kapta nevét az Ameiniosz, az Alpheioszba ömlő Helisszón mellékfolyója. Ameiniosz öngyilkos lett Narkisszosz küszöbén, s felszólította az isteneket, hogy bosszulják meg halálát.

Artemisz meghallotta kérését, s olyan szerelemre gyullasztotta Narkisszoszt, amely sohase teljesülhetett be. A theszpiai Donakónban egy ezüstösen tiszta forrásra bukkant, amelynek vizét még sose zavarta meg se lábasjószág, se madár, se vadállat, sőt még fölébe hajló árnyas fák lehulló ága sem. Mikor Narkisszosz fáradtan földre vetette magát a füves parton, hogy csillapítsa szomját, beleszeretett saját tükörképébe. Először megpróbálta megölelni és megcsókolni a vele szembenéző gyönyörű fiút, de hamarosan rájött, hogy ő maga az; fekve maradt, és órák hosszat elragadtatva bámult a víztükörbe. Hogyan fogja kibírni, hogy megtalálta szerelmét, és mégse lehet az övé? Gyötörte a bánat, de még a szenvedésnek is örült. Legalább tudta, hogy akármi történik. Másik énje hű marad hozzá.

 

Caravaggio: narcissus

Michelangelo Merisi da Caravaggio festénye a mitológiai Narkisszoszról

Ékhó nem bocsátott meg Narkisszosznak, mégis együtt szenvedett vele. Amikor az tőrt döfött a szívébe, részvétteljesen visszhangozta: – Jaj! Jaj! – , s amikor kilehelte a lelkét, megismételte utolsó szavait is: – Ég veled, reménytelen ifjú szerelmem! – Narkisszosz vérét beitta a föld, s belőle sarjadt a piros pártás fehér nárcisz, amelyből most balzsamkenőcsöt párolnak Khairónineiában. Noha fejfájást okozhat, fülbetegségek és fagydaganatok gyógyítására, valamint sebkenőcsnek javallják.

Forrás: Robert Graves – A görög mítoszok – első kötet (421-422. oldal.) Európa Könyvkiadó, Budapest, 1981 ISBN  963 07 1959 2

Nárcizmus

Narkisszosz történetéből Sigmund Freud alkotta meg a nárcizmus kifejezést, amely a túlzó önszeretet szinonimája.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s