Úrhölgyek fametszeten

Közzétette:

 

 

A népszerű japán festő, Csikanobu Tojohara (1838—1912) triptichonja Japán 19. századi modernizálódásának egy ritka pillanatát örökíti meg. A reformokat végrehajtó Meidzsi császár a nyugati stílusú öltözet viselését is szorgalmazta. 1872-ben egyenesen utasította az állami hivatalnokokat az öltönyviselésre, s ezt a divatot hamar felkapták az üzletemberek és politikusok is, sőt a szamurájok hagyományos viseletét is felváltotta a hadseregben a nyugatias egyenruha.

Nyugati hatások

Az 1880-as években a nőknél is alkalmazták az európai divat követését a hagyományos kimonó viselése helyett; talán nem éppen a legjobbkor, mivel az igen kényelmetlen fűző és a túlcicomázott kalap volt a divatban. A korábban hajadonfőtt, bő ruhában járó japán úrinők azonban hajlandók voltak vállalni ezt a kellemetlenséget. Kitalálták az úgynevezett szokuhacu-frizurát, amely átmenetet képezett a japán hagyomány és az európai divat között.

 

Toyohara Chikanobu:Asukayama Park

Úrnők triptichonja: A színes fametszet hagyományos műfaját követő Csikanobu az uralkodó osztály divatosan öltözött tagjait ábrázolta ezen a három képen. A férfiak ráadásul rövidre vágatták a hajukat, valamint bajuszt és szakállat növesztettek, a nők pedig felhagytak foguk feketítésével.

A nyugati öltözetet csak munkában vagy nyilvános helyen viselték: hazatérve mindenki megkönnyebbülve öltözött át kimonóba, hiszen nyugati ruhában csakis asztal mellett, széken lehet kényelmesen helyet foglalni, a földre helyezett hagyományos ülőalkalmatosságokon aligha.

A nőknek csak igen szűk köre volt hajlandó nyugatiasan öltözni, és ők is csupán rövid ideig; az 1890-es években igen hazafiasan fellázadtak ez ellen, a Nyugat-majmolástól mentes modernizáció nevében.

Ekkortájt az előkelőbb hölgyek is visszavették magukra a kimonót, amelyet az egyszerűbb emberek sohasem dobtak sutba. A férfiakon viszont rajta maradt a nyugatias öltöny és nyakkendő, s a katonákon is a modern uniformis.

 

Emperor Meiji

Seregszemle: Csikanobu egy másik triptichonjának középképén Meidzsi császár szemlét tart csapatai fölött, akik immár francia stílusú egyenruhában sorakoztak fel. A hadseregnek szervezetét is Európából vették át: besorozott közkatonák szolgáltak hivatásosok parancsnoksága alatt.

 

Szándékunkban áll reformálni és fejleszteni… szeretnénk fölemelkedni a legfejlettebb államok szintjére…”

(Meidzsi császár levele Ulysses Grant amerikai elnökhöz, 1871)
Forrás: Az emberiség története (306-307. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s