Cocos-szigeti Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Seychelle-szigetek

 

A nagyobb La Digue-től 7 kilométerre északkeletre fekvő Cocos és a szomszédos La Fouche és Plate lényegében csak három kis szikla az óceánban, de sekély, kristálytiszta, türkizszínű partmenti vizeiben hemzsegnek az érdekes állatok: tengeri teknősök, murénák, papagáj-, bőrönd-, doktor- és íjhalak. A korallzátonyokat és a tengerfeneket olykor cápák, ráják és polipok látogatják. Ez a vízi paradicsom is megszenvedte azonban az El Niño-jelenség hatásait, ezért is nyilvánította védetté az indiai-óceáni szigetország, a hosszan elhúzódó, az afrikai kontinenstől 480-1600 kilométerre fekvő Seychelle.

 

Kókusz-sziget, Seychelle

A kicsiny szigetcsoportot a La Digue vagy Praslin szigetén megszálló turisták keresik fel kristálytiszta parti vizeiért, ahol hemzsegnek a halak.

A piciny Cocos-sziget, melynek látványát a karcsú kókuszpálmák, valamint a parton egy láthatatlan kéz által emelt dolmenre emlékeztető, a víztől simára koptatott gránittömbök csoportjai határozzák meg. Van itt néhány homokos föveny is, ezért a sziget lényegében megfelel annak a képnek, amit a legtöbb ember a déltengeri paradicsomról alkot magának. Cocos és kisebb testvérei a Seychhelle-en belül a szigetcsoport ősibb részéhez, az úgynevezett Belső-szigetekhez tartoznak, melyek között 41 nagyobbacskát találunk; ezek mind az egykori szuperkontinens, a Gondwana maradványai, egyben a tenger alatti Mascarene-hegység legészakibb csúcsai. Ez a láthatatlan félkör alakú hegylánc mintegy 2000 négyzetkilométert tesz ki Madagaszkártól északkeletre.

A szigeteket trópusi esőerdők borítják. Kettejükön: Praslinen és Curieuse-ön terem meg az itt őshonos pálmafaj, a lassú növésű, ám 35 métert is elérő tengeri kókusz. Ennek van a legnagyobb magva a növényvilágban, és csak 6-7 év alatt érik be. Azért is nem nő ez a pálma a közeli szigeteken, mert a magva túl nagy ahhoz, hogy a tengervíz másutt partra sodorja. Mahé szigetének (ahol Seychelle fővárosa, Victoria is található) különlegessége a medúzafa, mely gyümölcsének alakjáról kapta a nevét. Itt is csak három helyen nő, erősen veszélyeztetett faj, ezért termőhelye védett terület.

 

Seychell-i fekete papagály aldabrai óriásteknős Seychelle-térkép

Seychelles-i fekete papagáj, Praslin papagáj (Coracopis nigra barklyi) |aldabrai óriásteknős (Geochelone gigantea) |Seychelle-térkép

A külső Seychelle-szigetek egészen másfajták: 74 homokos partú korallsziget az óceánban elszórva. Némelyikük erősen kiemelkedik a vízből, miként a leglátványosabb a Mahétól ezer kilométerre fekvő Aldabra-atoll is. Ez a róla elnevezett óriásteknős hazája, bár az állat elvándorolt Curieuse-re és Praslinre is. 1840-ig a gránitszigeteknek is megvolt a saját teknősfajuk, az Arnold óriásteknős, amely ma már csak állatkertekben él.

A park névjegye

  • Hol található: Belső-szigetek
  • Megközelítése: La Digue szigetéről (hajón)
  • Alapterülete: 170 km2
  • Alapítva: 1996
  • Állatvilága: cápa, rája, polip
  • Növényzete: kókuszpálma
  • Éghajlata: trópusi őserdei
  • Mikor utazzunk: bármikor
Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (116-117. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s