Az Andok kincsei

Közzétette:

 

 

Peru magashegyei között több indián birodalom létrejött a 4. századtól kezdve, és pompás városokat építettek. Az utolsó ilyen kultúra, az inkáké előbb meghódította az andesi felföldek és a parti síkságok jó részét, ám aztán áldozatul esett a spanyolok 1532-es betörésének.

Machu PicchuPeruban 600 táján a politikai hatalmat két andesi állam ragadta a kezébe. Az ajmara indiánok Tiahuanaco (ejtsd „tivanako”)városát építették fel a Titicaca-tó partján csodálatos templomokkal és egyéb építményekkel. Befolyásuk kiterjedt néhány óceánparti területre is. A másik nép az innen északnyugatra, az Ayacucho-medencében élő variké volt, akik fejlett államot építettek ki öntözőrendszerrel, s uralkodtak a parti területeken is. 1100 tájára mindkét állam lehanyatlott.

A sicánok kultúrája a 8. században jött létre a Lambayeque-völgyben, a mai Észak-Peruban. Az ő városaikban is voltak vallási területek királysírokat rejtő piramisokkal; ezekből sok aranytárgy került elő. A sicánokat a szomszédos chimúk igázták le 1375-ben. Ettől kezdve a mai Peru alföldi részén az ő királyaik uralkodtak. Ők is remek építészek voltak, s fővárosuknak, Chan Channak mintegy tízezer lakója volt, akik többek között kisebb erődökben laktak.

Chan Chant 1470-ben elfoglalták az inkák. Övék volt az utolsó nagy andesi civilizáció. Eredetileg is hegylakók voltak, s a 15 században több (ugyancsak inkának nevezett) uralkodójuk is nagy hódító volt. Birodalmukat kecsua nyelven Tavantinszujunak („a négy régió földje”) hívták. 40 ezer kilométernyi, pihenőállomásokkal ellátott úthálózatuk lehetővé tette a gyors hírszolgálatot, s ennek segítségével meghódították az Andok tekintélyes (a mai Kolumbia és Chile közötti) részét. Birodalmuk hanyatlásában oroszlánrésze volt a spanyolok által behurcolt feketehimlőnek.

Chan Chan

Chan Chan romjai

 

Ruha és ékszer

A ruhakészítés igen fejlett volt a középkori Peruban, ahol többféle alapanyagot használtak erre a célra: a hegyekben jobbára gyapjút, az óceánparti síkságokon inkább pamutot. A chimúk és az inkák mesterien bántak a madártollakkal is.

chimu textile chimú ékszer Chimű korona

 

 

Háztartás

Az élet az Andokban a legtöbb embernek nehéz volt és szigorúan szabályozott, nemigen létezett társadalmi mobilitás. Chan Chanban az elitnek külön lakónegyede volt. Az inkáknál mindenkinek abban a kasztban kellett maradnia, amelyikbe született. Az egyszerű emberek kis, szögletes, egyetlen helyiségből álló kőházakban laktak.

 

Chimu ceramica  Chimu textil

 

Hiedelmek és rítusok

Az andesiek tisztelték az őseiket, emellett többistenhitük volt. A chimúk főistene a holdistennő Si volt, míg az inkáké Inti, a napisten. Úgy tartották, az arany az ő verítéke, az ezüst pedig a feleségének, a holdistennő Mama Quillának a könnyeiből lesz.

 

Aranytumi Aranyserleg Sican burial mask

 

Forrás: Az emberiség története (188-191. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s