Közösségmegtartó erő a kultúrában

Közzétette:

 

 

XXII. Bánsági Magyar Napok Temesváron

2017. május  4. és 14. között a kettősséget jelképező többségi és a kisebbségi magyar identitás jegyében rendezik meg a határon túli magyarság immár hagyománnyá vált ünnepét, a XXII. Bánsági Magyar Napokat Temesváron. A közönség számára képzőművészeti kiállításokat, színházi előadásokat, koncerteket, néptáncgálákat és filmvetítéseket is kínáló összművészeti programsorozatot a Magyar Művészeti Akadémia – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is kiemelten támogatja.

TemesvárA Magyar Művészeti Akadémia fontosnak tartja, hogy rendszeresen megjelenjen a legfontosabb határon túli művészeti seregszemléken, kulturális fesztiválokon, és bemutassa akadémikusainak munkáit, mert ezek a találkozások teszik élővé a kapcsolatot Magyarország és a határon túli nemzetrészek között, és segítenek abban, hogy jobban megértsük egymást a mindennapokban. Fontos az is, hogy ne csak a magyar közönség, hanem a többségi nemzet képviselői is megismerkedjenek a magyar kultúrával, mert a művészet a legjobb közvetítő nemzetek, kultúrák és nyelvek között.
2015-ben a jubileumi XX. Bánsági Magyar Napokon 
Összekötni az eget és a földet címmel nyílt meg a Makovecz Imre műveiből rendezett tárlat az Új Ezredév Református Központ kiállítótermeiben. A Magyar Művészeti Akadémia a tavalyi eseményen ismét a képzőművészetet helyezte fókuszba: az Üdvözlet Szentendréről című kiállításon a nagy hagyományú szentendrei iskola mutatkozott be Deim Pál, Csíkszentmihályi Róbert, Farkas Ádám, Aknay János, Kárpáti Tamás és Szabó Tamás, az MMA akadémikusainak alkotásaival, majd Az idő látképei elnevezésű tárlaton Gyulai Líviusz, Jankovics Marcell és Orosz István munkáit tekinthették meg a látogatók.
A 2017. évi programok között május 8-án hétfőn 19 órakor az Adam Müller Guttenbrunn Házban kezdődik 
Ha vagyunk, legyünk! címmel Berecz András ének- és mesemondó, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kossuth-díjas előadóművész műsora, május 10-én szerdán 18 órakor pedig Szín-Képek címmel a temesvári Szépművészeti Múzeumban nyitják meg az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának kiállítását, amely a tagozatnak a Pesti Vigadóban rendezett első nagyszabású, közös fotókiállításán szerepelt műveiből válogat. A budapesti tárlat egyszerre végtelenül egyszerű, ám rendkívül bonyolult és sokrétű kapcsolatokat, alkotói szándékokat bemutató koncepciót tükrözött: az együttműködés, a barátság, a szellemi közösség megteremtése állt a koncepció középpontjában. A temesvári tárlatot Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja mutatja be a megnyitón. Köszöntőt mond Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára. Zongorán közreműködik Balázs Márk, a Bartók Béla Elméleti Líceum tanulója.
A XXII. Bánsági Magyar Napok szervezőinek szándéka, hogy a programsorozat megrendezésével évről évre a figyelem középpontjába emeljék a bánsági magyarság értékközpontú, minőségi kulturális rendezvényeinek közösségmegtartó és fejlesztő erejét. A további programokról a szervezők az alábbi honlapon nyújtanak bővebb tájékoztatást: 
https://temesvaros.ro/xxii-bansagi-magyar-napok-2017-majus-4-14/


Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s