Szenvedélyem a hivatásom

Közzétette:

 

 

Jánoskúti Márta köszöntése és könyvbemutatója

A Vígszínház művészei április 4-én köszöntötték 75. születésnapja alkalmából Jánoskúti Márta jelmeztervezőt, és az alkalomból bemutatták a róla szóló kötetet is, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jelent meg a Balassi Kiadó gondozásában „Szenvedélyem a hivatásom” címmel.

 

Jánoskúti Márta, Lukács Sándor

Jánoskúti Márta, Lukács Sándor

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett jelmeztervező, aki az MMA levelező tagja, 1970-ben lett a Vígszínház munkatársa, de tervezett jelmezeket más budapesti és vidéki színházaknak, valamint filmek és tévéjátékok számára is. 1979-től az Iparművészeti Főiskola jelmeztervezés tanáraként is dolgozott. Munkáiból 1989-ben önálló kiállítása volt Székesfehérváron, 1993-ban Koppenhágában, 2000-ben, 2001-ben és 2008-ban pedig Budapesten.

Jánoskúti Márta köszöntése és könyvbemutatójaSzületésnapján nagy szeretettel beszélt róla Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, aki többek közt elmondta, hogy Jánoskúti Márta „a lelkünket és a testünket egyaránt jól ismeri”, ezért is tudott a színészek számára olyan jelmezeket tervezni, amelyek nemcsak az általuk megformált karakterekhez, hanem a személyiségükhöz is kiválóan illettek. Marton László, a Vígszínház főrendezője és az MMA levelező tagja arról beszélt, hogy Ljubimovtól Kovalik Balázsig mindenki Jánoskúti Mártával akart dolgozni, minden jelmeze műremek, és „soha nem éreztük”, hogy az általa felöltöztetett szereplők ne hús-vér emberek lettek volna. Turnai Tímea színháztörténész, szakíró, a PIM–OSZMI szcenikai tárának vezetője, a Jánoskúti Mártáról szóló kötet szerzője, aki az alkotó teljes életpályáját mintegy 300 jelmeztervével és fotóval kiegészítve mutatja be, a könyv létrejöttéről beszélt, és arról, hogy ez a tizenöt hónapon át tartó munka mennyi örömet jelentett számára.

A születésnapon Béres Ilona színművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja és Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, költő, érdemes és kiváló művész is felidézte emlékeit a közös munkákról Jánoskúti Mártával. Végül pedig maga az alkotó is elmondta, hogy a jelmeztervezés olyan munka és hivatás, amely része az életének, és valóban csak különleges szenvedéllyel lehet csinálni.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

One comment

  1. Köszönjük a lehetőséget, a Jánoskúti Márta pályaképéről létrejövő kötet szellemi és anyagi támogatását, a szakmai bizalmat és mindazt a hozzá értést, amivel támogatott minket az akadémia, hogy a kéziratból gazdagon illusztrált könyv is létrejöhetett! Turnai Tímea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s