Hommage à Huszárik Zoltán

Közzétette:

 

 

Huszárik Zoltán és három zeneszerző – a kortárs magyar filmzene, koncert a filmrendező tiszteletére. 2017. március 23-án izgalmas és szokatlan koncertélménnyel gazdagodhat a Pesti Vigadóba érkező. A Concerto Budapest a magyar filmtörténet kiemelkedő egyénisége, Huszárik Zoltán előtt tiszteleg, amikor a rendezőhöz közelálló három kortárs zeneszerző darabjait mutatja be.

Huszárik ZoltánJeney Zoltán, Kocsár Miklós és Durkó Zsolt kapcsolata a filmes nagysággal vitathatatlan, hiszen mindannyian nagy szerepet játszottak a Színbád, a Csontváry és az Elégia filmek sikereiben. A koncerten Jeney új kompozícióját Keller András vezényli, Durkó zenéje az Elégia rövidfilm bemutatásával válik koncertélménnyé és Kocsár a Huszárik Zoltán emlékére komponált kürtversenye, a Concerto in memoriam H. Z. hangzik fel.

„Élt kilenc hónapot az anyja ölében, majd nyugtalanul a világ ölén” – így fogalmazta meg saját majdani sírversét Huszárik Zoltán, a nagy magyar „képíró”. Alig ötven esztendőt élt, s 1981-ben bekövetkezett haláláig mindössze csupán két egészestés mozifilmet rendezhetett, ám művészetének és emberi alakjának varázsa máig eleven, s erről az emlékezetének szentelt koncert is meggyőzheti majd a közönséget.

Mindössze ötven esztendőt élt és két nagyjátékfilmet alkotott Huszárik Zoltán filmrendező (1931‒1981), e két munkájával azonban ‒ Szindbád (1971), Csontváry (1980) ‒ a magyar filmművészet legendás alakjává, a legnagyobbak egyikévé vált. Rendkívüli érzékenység, a leheletfinom effektusok költőisége és általában a vizualitás, az eredendően képi ábrázolás lehetőségei iránti különleges affinitás jellemezte művészetét.

Az utóbbi mozzanat aligha meglepő, hiszen Huszárik nemcsak filmrendező, de tehetséges grafikusművész is volt. Igényességét jelzi, hogy filmjeihez a legkiválóbb magyar zeneszerzőket kérte föl muzsika komponálására: a Szindbád zenéjét Jeney Zoltán, a Csontváryét Kocsár Miklós, az Elégia című rövidfilmét Durkó Zsolt alkotta.

Ők hárman a zeneszerzői annak a koncertnek is, amely Huszárik Zoltánnak állít emléket. Jeney Zoltántól új kompozíciót vezényel a koncert karmestere, Keller András, Durkó Zsoltot az említett rövidfilm, az Elégia zenéje képviseli, míg Kocsár Miklós alkotásai közül a Huszárik Zoltán emlékére a rendező halála után két esztendővel komponált kürtverseny, a Concerto in memoriam H. Z. hangzik fel.

A rendező megalkuvást nem ismerő gondolkodásmódjához és nagyságrendjéhez illik a hangverseny záró száma, Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíciója. A hangverseny szólistája, Tóth Bálint a Concerto Budapest szólamvezetője.

Program:

Kocsár Miklós: Concerto in memoriam Z.H. (1983)

Jeney Zoltán: Eipe tis, Hérakleite (Hérakleitosz halála) – ősbemutató

Huszárik Zoltán: Elégia című kisfilmjének vetítése (Durkó Zsolt zenéjével)

Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Közreműködnek:

Tóth Bálint – kürt

Szent Efrém Férfikar (karnagy: Bubnó Tamás)

Concerto Budapest

Vezényel: Keller András

2017. március 23. 19:30

Hommage à Huszárik Zoltán

Pesti Vigadó

http://www.concertobudapest.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s