Hotel Ritz Budapest

Közzétette:

 

 

Egy éve nyitotta meg kapuit az ötcsillagos Hotel Ritz Budapesten, az Erzsébet tér 10. szám alatt. Százhetven szoba, harminc lakosztály. A híradásban az szerepelt, hogy ez az első Ritz Hotel az országban.

 

Hotel Ritz Budapest 1913-ban

Hotel Ritz Budapest 1913-ban

   Pedig már volt egy Ritz Hotelünk. Igaz, angol tulajdonban, de teljhatalmú magyar igazgatóval, Vásárhelyi Károllyal. Budapest egyik legelőkelőbb és legfényűzőbb szállodája 1910-1913. között épült, Fellner Sándor és Sós Aladár építészek tervei szerint neobarokk stílusban. Az ötemeletes épületet Dunapalotának is hívták. Volt benne százhúsz lakosztály, olvasó-, fogadó- és banketterem; télikert, tetőkert, kávéház, étterem; bár és grillszoba, központi fűtés, valamint 3 személy és 4 teherlift.

   A korabeli újságok szuperlatívuszokban írtak az új szállodáról.Budapest dunai látképe újabb ékességgel lett gazdagabb. A Mária Valéria-utca, Eötvös-tér és a dunaparti telektömbön felépült a Ritz-szálloda, amely kényelem, ízlés és előkelőség dolgában a külföldi nagyvárosok elsőrangú szállodáival vetekszik. Gróf Szapáry Pál kezdeményezésére épült fel a pompás épület, ő létesített kapcsolatot a Ritz-társulattal, melynek szállodái Európában és Amerikában egyaránt az előkelőség fogalmává váltak, kényelmet, szolidságot és kulturált életet jelentenek. Madame Ritz, akinek tapasztalatai és páratlan ízlése jutott érvényre a szálloda építkezése és belső berendezése körül, már hónapok óta Budapestre költözött és a legapróbb részletekig is kiterjedő figyelemmel gondoskodott mindenről, csakhogy ez a szálloda is méltó legyen a Ritz névhez.

   Egy év múlva kitört az első világháború és a Ritz rövidesen csődbe ment. Az épületet 1916-ban a „hadimilliomos” Dreher-család vette meg és üzemeltette tovább, ekkor már Dunapalotának hívták, a Ritz-név védett volt. Sok híresség szállt meg itt, például Edward walesi herceg is mindig, amikor Magyarországra látogatott.

   Ha már a Google-ból kikerestem, ideírom a Ritz-szálloda Rt. igazgatósága tagjait. Gróf Szapáry Pál (elnök), herceg Colloredo Mannsfeld József, dr. Hirsch Albert, Libits Adolf királyi tanácsos, Kisfaludy Lipthay Béla, toronyi Fellner Sándor, dr. Meyer Frigyes Lajos, Munk Péter, Lichtenstadt Marcell Viktor. Egyik-másik leszármazottja részt vesz a mai magyar gazdasági életben is.

   A szálloda a második világháború egyik szőnyegbombázása során teljesen megsemmisült.

Láng Róbert – EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s