Amerika népautója

Közzétette:

 

 

Ford T- modellje

A korai járművek legtöbb alkatrészét kézzel készítették, és a gyártók még innen-onnan szedték össze a beszállítóktól. Minden alkatrész különbözött valamiben a másiktól, ezért az összeszerelés olykor nehézségekbe ütközött. Így aztán nem akadt két egyforma kocsi, és mindegyiknek az előállítása nehézkes volt és drága.

Sorozatgyártás

Az iparág forradalma 1913-ban zajlott le, amikor Henry Ford amerikai vállalkozó bevezette a futószalagot detroiti gyárában, s ezentúl sorozatban gyártotta a „Bádog Böskének” becézett modellt, melyet könnyen lehetett kormányozni, bírta a strapát, és egyszerű volt a javítása, ami különösen az elmaradott vidékeken számított nagy előnynek. A Ford-gyár két fontos újítást vezetett be. Az egyik az alkatrészek szabványosítása és csereszabatossága volt, a másik a már említett futószalag, ami azt jelentette, hogy minden egyes autót egy sor munkás szerelt össze az előttük mozgó szalagon, és mindegyik csak a maga alkatrészét tette hozzá, illetve egy bizonyos műveletet végzett el rajta. Egy-egy autó összeszerelése így mindössze 20 percig tartott, ezért az autó árát az egyharmadára lehetett csökkenteni, és így szélesebb vásárlóközönség számára vált elérhetővé.

Ford T-model

Henry Ford beváltotta ígéretét, és autóba ültette egész Amerikát, jelesül a Tin Lizzie-nek („Bádog Böske”) becézett T-modellbe. Masszív anyagokból készült, az alja sosem súrolta az utat, és hármas felfüggesztése volt: éppen alkalmas az akkori silány országutakra.

Ford célkitűzései

Az autógyártás hamarosan a fejlett világ első számú iparágává vált. 1918-ban a T-modellt már 400 dollárért lehetett kapni (ma kb. 7000 dollár), s Amerikában minden második autó ilyen márkájú volt. Henry Ford időközben jobb országutakért és több benzinkútért lobbizott. Napi 8 órára csökkentette a munkaidőt, ezzel szemben öt dollárra (a korábbinak majd a duplájára) emelte a napi munkabért. Mire az utolsó Böske 1927-ben legördült a futószalagról, már 15 millió darabot adtak el belőle.

Még sok-sok minden meg fog változni.”

(Henry Ford, 1922)
Forrás: Az emberiség története (348-349. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Kapcsolódó tartalom: Galamb József gépészmérnök emlékére

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s