Vatnajökull Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Izland

A park területe egy jókora fehér folt Izland térképén, a jökull ugyanis izlandiul gleccsert jelent. A Vatnajökull az ország területének mintegy 8%-át foglalja el, azaz 8100 km2-t. Ez a második legnagyobb jégmező Európában a svalbardi Austfonna gleccser után (már ha nem számítjuk a földrészhez az orosz Novaja Zemlját, melynek északi szigetén 20 ezer km2-es jégtakaró található). Az itteni jég átlagosan 400-600 méter, maximum 950 méter vastag. Ez 3300 köbkilométernyi jeget tesz ki, amivel a Vatna első Európában, a világon pedig a negyedik: csupán az Antarktisz, Grönland és a patagóniai Campo de Hielo Sur előzi meg. Számítások szerint a legbővizűbb izlandi folyó, az Öllfusa 250 év alatt tudná elhordani az óceánba. Magassága 300-2000 méter, és a Guinness Rekordok Könyve szerint ez a „tárgy” látszik a legmesszebbre a világon – már ha hihetünk annak a brit tengerésznek, aki állítása szerint 1939-ben, igen tiszta időben a Feröer-szigetek legmagasabb pontjáról, azaz 550 kilométeres messzeségből pillantotta meg.

 

Svartifoss

Svartifoss,  jelentése: „fekete zuhatag”) a háta mögött látható sötét bazaltorgonáról kapta a nevét.. Ez a hely 30-40 perces túrával érhető el a park bejáratától.

A gleccser képezi a hatalmas nemzeti park magvát, amelyhez az idők során két másik parkot is csatoltak nagy nyíresekkel és látványos vízesésekkel: délen a Skaftafell természetvédelmi terület alpesi jegű táját, ahol a sarki róka is gyakran megfordul, északon pedig a Jökulsárgljúfur Parkot az azonos nevű, 25 km hosszú és helyenként 100 méter mély kanyonnal, ugyanerre található a patkó alakú Ásbyrgi-szakadék, melynek meredek falain az északi sirályhojsza fészkel. A nemzeti park része a délkeleti Lónsoraefi pusztaság is a maga 5-7 millió éves szikláival.

A Vatnajökull alatt egész sor működő tűzhányó helyezkedik el. A legnagyobb a 2010 méter magas Bárðarbunga, amely 2014-15 folyamán fél évig aktív volt, másfél kilométernyi lávát és 12 millió tonna mérgező, kénhidrogénes felhőt bocsátva ki magából. Ennél is aktívabb vulkán az 1725 méter magas Grímsvötn, mely az elmúlt 800 év során legalább hatvanszor tört ki, hamvával csaknem teljesen elfeketítve a tengerpartot a Skaftafell lábánál. Ezt a jelenséget nevezik jokulhlaupnak izlandiul, de nemzetközileg is ezt a szót használják a gleccser alatti vulkanikus tevékenységre. Ez úgy zajlik le, hogy amikor a forró magma utat tör magának fölfelé, elkezdi megolvasztani a jeget, s így tó keletkezik a jégréteg alatt. Mikor ez utóbbi beroskad, a víz nagy sebességgel lövell kifelé, mindent elsöpörve útjából. 1996-ban a Skaftafellt másodpercenként 45 ezer köbméteres áradat öntötte el, nyomában olykor 10 méter magas jéghegyekkel.

 

Skaftafell

A Svinafellsjökull, más néven Skaftafell mély hasadékaival és bizarr formáival a Vatnajökull egyik nyúlványa: az 1967-ben alapított Skaftafell Nemzeti Parkban található

A Vatnajökull déli vége, az Öraefajökull alatt található Izland legmagasabb hegye, a 2110 méter magas Hvannadalshnjúkur, amely már 1717 óta alszik, neve azonban nem ad okot túl nagy optimizmusra: az öraefi szó pusztaságot jelent – és ez az, ami biztosan elmondható a vulkánkitörések sújtotta területekről.

A park névjegye

Hol található: Suburland és Austurland
Megközelítése: Svinafelltől az 1-es úton
Területe: 13952 km2
Alapítva: 2008
Állatvilága: vad rénszarvas, fóka, rövidcsőrű lúd, sarki csér, szula, lunda, nagy halfarkas
Növényzete: vörösfenyő, fűz, házi berkenye, moha, gombák
Útvonalai: Hvannalindír, Jökulsárgljúfur, Svartifoss, Skaftafellsjökull
Éghajlata: hideg mérsékelt
Mikor utazzunk: nyáron (bár a park egész évben nyitva áll)

 

Forrás: Elena Bianchi: A világ legszebb nemzeti parkjai (14-17. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN: 9789631363739

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s