Milford Sound, Új-Zéland elbűvölő fjordja

Közzétette:

 

 

Kipling a világ nyolcadik csodájaként emlegette a lenyűgöző szépségű új-zélandi Milford Soundot! Nem nehéz belátni, miért.

 

Milford Sound

Milford Sound, Új-Zéland, déli sziget

Milford SoundÉgbenyúló hegycsúcsok tükröződnek a tó vízében, mely az éggel együtt változtatja színeit, és az egész hely igazi mesebeli táj. Hatalmas vízesések, meredek sziklatenger és buja esőerdők, amerre a szem ellát. Nem Rudyard Kipling volt azonban az első, akit magával ragadott Milford Sound látványa. Az egyedülálló fjordot első európaiként John Grono fedezte fel még 1812-ben, majd néhány évvel később elnevezte Milford Havennek, walesi szülőhazája után. Később John Lort Stokes kapitány is rátalált a fjordra, ő változtatta meg a nevet Milford Soundra.

A túlvilági szépségű táj a filmvászonról is ismerős lehet, itt forgatták ugyanis a Gyűrűk ura-trilógia Középföldén játszódó jeleneteit. A képek láttán érhetővé válik, miért ezt a helyet választotta a produkcióhoz a rendező, Peter Jackson.

Ősi legendák földje

A területre állítólag a maorik bukkantak rá először, és Piopiotahinak keresztelték, ami annyit tesz: magányos rigó. A szó a Piopio nevű rigószerű madárfajra utal, és egy ősi történet is kötődik hozzá. A maori legenda szerint élt egyszer egy Māui nevű mitikus hős, akinek hű társa és barátja volt a piopio. Egy nap Māui életét vesztette, amikor megkísérelte megszerezni a halhatatlanságot az emberiség számára. A monda úgy tartja, ekkor a madár elrepült a fjordhoz gyászolni, majd szomorúságában dalra fakadt. Habár a mítosz tovább él, mostanra már sajnos egyetlen példány sem létezik a madárfajból. Miután az emberek felfedezték a szigetet, és ragadozókat telepítettek a területre, számtalan különleges madárfaj pusztult ki.

A maoriknak Milford Sound keletkezéséről is volt egy kreatív történetük. Eszerint a fjordot Tu Te Raki Whanoa isten faragta ki a hegyekből. A legenda úgy tartja, hogy az isten a partok mentén haladva, hatalmas bárdjával formálta a tájat. Mire Milford Soundhoz ért, tökéletesítette a módszerét, így ez a fjord lett a legszebb műve.

A természet csodái

Valójában a fjord 15 kilométerre található a Tasmán-tengertől. Mielőtt a tengervíz elárasztotta volna ezt a területet, jéggel borított völgy volt, melynek több mint 1200 méter magas, zord sziklafalait a jég és a gleccserek formázták. Milford Sound legkáprázatosabb látványosságai Stirling vízesésközött tartják számon a két állandó vízesést: a Stirling 155 méter magasból, a Bowen kb. 162 méterről zuhan alá. A nagy esőzések alkalmával azonban száznál is több átmeneti vízesés fedezhető fel a fjordnál, melyek őrült sebességgel zúdulnak le a sziklákon. Nincs nehéz dolguk azoknak, akik teljes szépségében, vízesésekkel szeretnék megtekintetni ezt a nem mindennapi tájat, hiszen Milford Sound a világ egyik legcsapadékosabb területe.

Bár a fjordot mára már a térképek is jelzik, még mindig akadnak viszonylag felderítetlen részei. A ma itt fellelhető kisváros mindössze 120 lakossal rendelkezik. A helyiek nagy része vagy a turizmusból él, vagy azon munkálkodik, hogy megőrizze a terület érintetlenségét. Milford Sound számtalan érdekes állatfajnak ad otthont, köztük fókáknak, pingvineknek, medvefókáknak, delfineknek és olykor még bálnáknak is. Azoknak, akiknek megadatik az a szerencse, hogy egyszer eljussanak ide, az UNESCO Világörökség részét képező Fiordland Nemzeti Parkba is érdemes ellátogatniuk. A parkban számtalan egyedi madárfajjal ismerkedhetnek meg, köztük a korábban sokáig kihaltnak hitt, röpülésképtelen takahe madárral és kakapo papagájjal.

Milford Soundnak azonban nem csupán a felszíne lenyűgöző. Egyedi élővilágának, 690 hektáros tengeri rezervátumának köszönhetően a fjord rendkívül népszerű a búvárok körében. Azoknak sem kell azonban lemondaniuk a látványról, akik nem akarnak lemerülni a jeges vízbe, nekik találták ki ugyanis a Milford Discovery Centre & Underwater obszervatóriumot, amely körülbelül 10 méterrel a víz alatt betekintést enged ebbe a gyönyörű világba anélkül, hogy a látogatók bármilyen módon megzavarnák a természetet, illetve az élővilágot.

Az obszervatórium dolgozói szerint, „az akváriummal ellentétben itt a halak szabadon jöhetnek-mehetnek, amerre csak akarnak”. Az itt található víz alatti világ egyik legkülönlegesebb látnivalója a fekete korall, melyet csakis itt lehet megtekintetni természetes környezetében.

 

Sutherland vízesés

Sutherland vízesés: ezt a vízesést 580 méteres magasságával a tíz legnagyobb között tartják számon a világon.

Sutherland Falls

Sutherland vízesés

Nem messze a fjordtól számtalan lélegzetelállító hely – tavak, hegyek, mészkőbarlangok és persze a bámulatos Sutherland-vízesés – várja, hogy felfedezzük. A Sutherland-vízesés a Föld egyik legnagyobb, 580 méteres vízesése. Jelenleg a Fiordland Conservation Trust és Fiordland Conservation Trust nevű szervezetek is azon dolgoznak, hogy megőrizzék ezt a lenyűgöző vidéket.

 

Forrás: Póta Szilvia – ötvenentúl.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s