A művészet Moldovában

Közzétette:

 

 

A művészet Moldovában: Kifejeződési módok a sokféleségben (festmények, grafikák, kerámiák) címmel moldovai képzőművészek csoportos kiállítása nyílik a Pesti Vigadóban. A kiállítást Monica Babuc, a Moldovai Köztársaság kulturális minisztere nyitotta meg 2016. május 20-án.

A moldáv művészetA Magyar Művészeti Akadémia és a Moldovai Köztársaság közötti kulturális együttműködés 2015-ben indult, tavaly áprilisban az MMA három grafikusművészének – Jankovics Marcellnek, Orosz Istvánnak és Gyulai Líviusznak – Az idő látképei címmel sikeres kiállítása volt látható Kisinyovban. A kiállítás megnyitójának alkalmával dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár tárgyalásokat folytatott a moldovai kultuszminisztérium miniszterével és államtitkárával, valamint látogatást tett több helyi kulturális intézményben is. A tárlat népszerűsége okán döntöttek úgy a felek, hogy az együttműködést folytatják, és 2016-ban biztosítják a moldovai művészek budapesti bemutatkozását.

 

Maria SerbinovÉjjeli táj,Night sight

Maria Serbinov: Éjjeli táj

Ennek megfelelően, 2016. május 20. és június 26. között nagyszabású moldovai képzőművészeti tárlat nyílik a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban, a Vigadó Galéria alsó szinti kiállítótermében, „A művészet Moldovában: Kifejeződési módok a sokféleségben (festmények, grafikák, kerámiák)” címmel, melyen tíz moldáv képzőművész mutatkozik be a magyar közönségnek.

A 2015-ös magyar bemutatkozás Kisinyovban és a mostani kiállítás valódi mérföldkőnek számít, hiszen a két ország kulturális kapcsolatában nem volt még példa ilyen jelentőségű kölcsönösségre.

A kiállítás megnyitását megelőző napon, 2016. május 19-én, Monica Babuc, a Moldovai Köztársaság kultúráért felelős minisztere megbeszélést folytatott Fekete Györggyel, az Akadémia elnökével, akivel a további kulturális-művészeti együttműködésről egyeztettek. Monica Babuc miniszter asszony mostani budapesti látogatása alkalmából kulturális megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Kifejeződés a sokféleségben

Tíz festőművész a Moldovai Köztársaságból, egy közös kiállításban összegyűjtve – azonban egy meghatározott, közös művészi koncepció nélkül. Ezt a csoportos kiállítást inkább úgy értékelhetjük, mint tíz kis egyénit, amelyiken mindegyikük a saját szemszögéből, a saját véleményét fejezi ki. A kerámiák, a festmények, a grafikák nagyban támaszkodnak a művészek által kijárt iskolák tradícióira – a kijevire, a chișinăuira, a szentpétervárira –, ahol két pólus él együtt: a keleti és a nyugati.

Egyfelől, a keleti tradíció, a maga tartalom iránti és realista reflexiók felé hajló preferenciáival, másfelől, a nyugati hagyomány, a fauve festészet elemeivel tarkított dekoratív stilizálások felé való mozgásával, a kubizmussal, az absztrakcionizmussal. Ezek az első látásra különböző művészi képek egy közös esztétikai síkba rendeződnek, amit leginkább kortárs művészi tradíciónak nevezhetnénk, amely a folytonosságban nyilvánul meg. Mindez ugyanakkor egyfajta szimbolikus elemekkel is bíró színes jellemvonásokat hordoz, a racionalizmustól, a konceptualizmustól és a strukturalizmustól eltérő módon. Nagyvonalakban, a moldovai művészek alkotásai egy bizonyos fokú közös tudatot is tükröznek, amely közös tudat lényegében szentimentalista és lírai gondolatokra épül.

A kiállító képzőművészek:

Valeria Barbas,

Victoria Cozmolici,

Dobrovolschi Oleg,

Líviu Hâncu,

Valeriu Jabinschi,

Irina Kara,

Mihai Mungiu,

Natalia Podlesnaia,

Maria Serbinov,

Valeriu Vânagă

A kiállítás szponzorai:

Magyar Művészeti Akadémia,

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma,

Moldovai Köztársaság Kulturális Minisztériuma,

Magyarország Chișinău-i Nagykövetsége,

Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége.

Török Légitársaság

2016. május 21. – június 26.

Vigadó Galéria Alsó szint

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s