Pünkösdi Eljegyzés Badacsonyban a Rózsakőnél

Közzétette:

 

 

Hagyományok, népszokások kelnek ismételten új életre a Badacsony Régió pünkösdi rendezvénysorozatában! Minden madár társat választ – sugallja a pünkösdi derű! Ez is kell a reményt ébresztő eljegyzéshez.

 

rózsakő

 

A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe alkalmából tömeges eljegyzést tartanak a legendás badacsonyi Rózsakőnél. Kisfaludy és a névadó Szegedy Róza románcát őrző helyi mítosz adta az eljegyzés ötletét a badacsonyi hegyoldalban. A történet szerint e kőnél fogta egymás kezét Kisfaludy és Szegedy Róza, háttal a tónak ülve, s e kézfogójukból boldog házasság lett.

A Rózsakő legendája alapján tehát Pünkösd vasárnapra fiatal párokat várnak Badacsonyba, hogy e szerelmes kőnél eljegyezzék egymást, és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített Eljegyzési Borral.

A program szerint május 15-én, vasárnap 11-kor, a badacsonytomaji Bazalttemplomtól induló pünkösdköszöntő menettel a párok felsétálnak a Rózsakőhöz, hogy ott jegyezzék el egymást.

A jó hangulatról Szabó Csaba vőfély és a Badacsonytördemici Néptáncegyüttes gondoskodik, akik tánccal, lakodalmi játékokkal, vidám rigmusokkal szórakoztatják a szerelmes párokat és vendégeiket. Szabó Csaba igazi hagyományőrző, a Népművészet Ifjú Mestere, Országos Szóló Táncverseny különdíjasa, a Nemzetközi Verbunk verseny 3. helyezettje, egyben az itt parádés táncokat bemutató és közreműködő Badacsonytördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

2016. május 12-ig várták azoknak a szerelmespároknak a jelentkezését, akik a vasárnap délelőtt induló menettel, lovas kocsikkal elindulnak a Rózsakőhöz, hogy ott eljegyezzék egymást! Minden jegyespár egy palack Eljegyzési Bort kap ajándékba, ráadásul egy szerencsés pár a Badacsony vendégszeretetét is élvezheti két napig!

A legenda

A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas lapos bazaltlap, amit a helyiek Rózsakőként emlegetnek. Valamikor régen gurulhatott le a hegy oldaláról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki szerelmével, Kisfaludy Sándorral üldögélt ott.

Ebből született a legenda, amit a helyiek így mesélnek:

Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek, összeházasodnak. De az is elég, ha a leány ül a kőre, háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében idén kilencedik alkalommal rendezik meg az ehhez a regéhez kötődő programot, melyen a jegyespárok részesévé válhatnak a Rózsakő legendának.

Az Eljegyzés programja – május 15., vasárnap

11:00 Jegyespárok ünnepélyes köszöntése a Bazalttemplomnál Badacsonytomajon. Pünkösdi menet indulása lovas kocsikkal, útközben Pünkösd köszöntése énekkel, tánccal. A kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket.

A rendezvény alatt lakodalmi játékokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők!

Az állomások:

Borbarátok Étterem, Bacchus Apartman & Borbarlang Vinotéka, Dísztér, Badacsony Móló, Kisfaludy-ház Étterem, Rózsakő, Szegedy Róza-ház Irodalmi és Bormúzeum

13:00 Romantikus eljegyzés a szerelmesek kövénél, a Rózsakőnél, ahol a jegyespárok kapnak egy kézműves eljegyzési gyűrűt, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra.

14.00 Koccintás a jegyespárokkal a Szegedy Róza-háznál az eljegyzések borával, ahol a párok kívánság lufikat engednek el, majd sorsolásra kerül a badacsonyi hosszú hétvége.

14.30 Közös tánc a Tördemic Néptáncegyüttessel

www.badacsony.com

Forrás: euroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s