Kambodzsa templomvárosai

Közzétette:

 

 

Az angkori királyság a 9-15. század között virágzott a mai Kambodzsa és néhány szomszédos ország területén. Uralkodói több várost is felépítettek Angkorban hatalmas templomegyüttesek köré, s a legnagyobbat látványos szentélyekkel díszítették.

A 9. században több nagy királyság is létrejött Délkelet-Ázsiában. Hatott rájuk az indiai kultúra és vallás, különösen a buddhizmus és hinduizmus. Uralkodóik lenyűgöző templomokat is építettek, így Borobudurt Jáván és Pagant a mai Mianmarban. Egyik legfantasztikusabb városukat, Angkort a Khmer Birodalom építette, melynek alapítójaként a hagyomány II. Dzsajavarmant (ur. 802-850) tartja számon. A khmer uralkodók isteni eredetűnek tartották hatalmukat, és dévarádzsának, azaz nagy királynak címeztették magukat. A Khmer Birodalom időnként magában foglalta a mai Vietnam, Laosz és Thaiföld egyes területeit is. Fővárosa, Angkor szép palotáival, medencéivel, szobraival és templomaival több száz év alatt épült ki.

 

Angkor Vat

Az istenek otthona
Angkor Vat a világ legnagyobb templomegyüttese. Külső falai a világ szélét jelképezik, vizesárka a világóceánt. Tornyainak tetején a lótuszrügy a buddhizmus egyik fontos jelképe.

 

Építészeti remekművek

A legnagyobb templomegyüttest, az Angkor Vatot (nyugaton: Angkor-Wat) II. Szurjavarman király építtette a 12. század elején. A Visnunak szentelt komplexum templomainak falait gazdagon díszítik a mindennapi életből, a háborúkból és a nagy hindu eposzokból, a Mahábháratából és a Rámájanából vett jelenetek domborművei.

 

Angkor Vat madártávlatból

Angkor Vat madártávlatból

A komplexum közepén egy öttornyú templom áll a mitikus Meru-hegy jelképeként, amely a hindu istenek lakóhelye és a világegyetem középpontja. VII. Dzsajavarman 1181-ben kezdődő uralkodásával Angkor hatalma hanyatlásnak indult. Ő a buddhizmust tette államvallássá, és Angkor Vat hinduista szentélyeit átépíttette. Új fővárost alapított Angkor Thomban, benne a buddhista Bajon-templommal. Utóda, a hinduista VIII. Dzsajavarman aztán az ő számos buddhista építményét leromboltatta.

 

Angkor_wat_temple

A központi szentélyhez vezető bejárat

A 13. századtól kezdve részint a szárazság, részint a környező népek támadásai miatt Angkor soha többé nem nyerte vissza fényét.

 

Táncosok csarnoka

Táncosok csarnoka
Az angkori Preah Khan templomnak ezt a domborművét VII. Dzsajavarman készíttette. A rajta ábrázolt táncosnők vagy jógnik, azaz női jógik, vagy olyan apszarák, azaz mennyei szüzek, (félistennők), amilyenek Angkor Vat falain is megjelennek.

Tejóceán köpólése

A tejóceán köpülése
Ezen az angkori domborművön a hinduizmus félistenei a mítoszok legnagyobb kígyóját, Vászukit használva nekiállnak köpülni a tejóceánt, hogy kinyerjék belőle az amritát, a halhatatlanság nektárját.

 

Forrás: Az emberiség története (172-173. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s