Dorbézoló muslicák

Közzétette:

 

 

A Drosophila melanogaster, vagyis a közönséges muslica az emberhez hasonlóan hajlamos az alkohol túlfogyasztásra és a függésre.

 

ittasmuslica_180A Drosophila melanogaster, vagyis a muslica nyári napjaink apró bosszantó állata, ugyanakkor a genetikával foglalkozó kutatók egyik kedvenc kísérleti alanya. Ezúttal sikerült kimutatni, hogy az emberhez hasonlóan hajlamosak az alkohol túlfogyasztásra és az alkoholfüggésre.

Apró szervezetük alkalmas az alkoholizmus jelenségének modellezésére, ezáltal a betegség jobb megismerésére. Korábban már kimutatták, hogy az alkohol hatással van a muslicák idegrendszerére, de most először kínálták fel a rovaroknak az alkohol választásának lehetőségét. A kutatók kétféle folyékony táplálékot tálaltak a muslicáknak: az egyiket alkoholmentes, a másikat 15% etanol-tartalommal. Ezután lemérték az edénykék tartalmának fogyását, hogy megtudják, melyik étket részesítették előnyben kísérleti alanyaik.

Bebizonyosodott, hogy a muslicák sokkal gyorsabban elfogyasztották az alkoholos étket, és a kísérlet 5 napja alatt egyre inkább az alkoholos etetőtubust preferálták, mialatt hozzászoktak az italozáshoz. Azt is észrevették, hogy azok a muslicák, amelyek még csak 1-2 napja „ittak” kevésbé jártak rá a megemelt dózisú, 25%-os itókára, míg az 5 napja dorbézoló társaik inkább ezekből fogyasztottak.

Ittas muslica

A muslicák viselkedése hiperaktívvá, mozgásuk koordinálatlanná vált az alkohol hatására. Az alkohol fogyasztásával járó kockázat ellenére mindegyik egyed tovább folytatta az ivást. Ezt megerősítendő, egy kinintartalmú és egy kinin nélküli alkoholos edénykét kínáltak a spicces rovaroknak. Azok normál esetben elkerülnék a számukra mérgező kinint, de ha alkohol is volt a kinines tálkában – a kutatók meglepetésére – tovább itták a folyadékot.

Egy másik kísérletben a szabadon italozó muslicáktól 5 napi dorbézolás után 1-3 napra megvonták az alkoholt. Mikor újra italhoz jutottak, kimutatták, hogy testük alkoholszintje azonnal visszaugrott az eredeti állapotba, vagyis visszaestek.

A kutatók sejtései szerint ugyanazok a gének lehetnek felelősek a muslicák és az emberek alkoholizmusra való hajlamáért, így e rovarok jó alanyok a betegség alaposabb megismerésére.

 

Forrás: ScienceNews
Kép: wikipedia, firstscience.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s