Makovecz 80 – sajtótájékoztató

Közzétette:

 

 

A Magyar Művészeti Akadémia és a Makovecz Imre Alapítvány közös sajtótájékoztatót tartott a Pesti Vigadó Könyvtárában. Makovecz Imre 2015. november 20-án lenne 80 éves. A tájékoztatón bejelentették: az évfordulón konferenciával, hangversennyel, szoboravatással, könyvbemutatóval és díjalapítással emlékeznek a 2011-ben elhunyt építészre.

makovecz80A sajtótájékoztatón Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mondott bevezetőt, majd Makovecz Pál, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette a megvalósuló programokat. Makovecz Pál azt is bejelentette: a Makovecz Imre Alapítvány a Kós Károly Egyesüléssel és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen Makovecz Imréről elnevezett díjat alapít, melyet november 20-án adnak át a Zeneakadémián, az építész tiszteletére rendezett koncerten.

A Makovecz Imre-díj

A Makovecz Imre Alapítvány kezdeményezésére, a Kós Károly Egyesülés, valamint a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével Makovecz Imre emlékére díjat alapít, amelynek neve:

Makovecz Imre-díj

A díjra méltó az az ember, aki Makovecz Imre országépítő szellemének nyomdokán meggyőződéssel, erős hittel, következetes kitartással műveli, ápolja a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. Védelmezi az egyes itt élő nemzettestek kapcsolatát. Ápolja a szomszédainkkal együttélés minden megragadható formáját. Napi tevékenységében ellentmondást nem tűrően van jelen ez a szemlélet, valamint az, hogy az utódok nevelésében is meghatározó legyen ez a szándék. Így a díjra érdemes lehet bárki, aki a fentieknek megfelel.
A díjat az alapítók szerint megállapított években, Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át, az előre megnevezett helyszínen és időpontban. A díjat alkalmanként egy személy kaphatja. A díj nem adható posztumuszként.
A díj nem pályázható, a díjazásra méltó személyre az alapító szervezetek tesznek, tehetnek javaslatot, alkalmanként és szervezetenként egy-egy főre.
A díj Odaítélő Bizottsága hattagú, a három alapító szervezet két-két delegáltja jelenti az esetenkénti zsűrit. A mindenkori elnököt a Makovecz Imre Alapítvány adja. A Bizottság döntését többségi szavazással hozza meg. Szavazategyenlőség esetén a Bizottság elnökének szavazata dönt.
A díjjal oklevél, emlékérem (Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása) és pénzjutalom jár, melyet a díjat alapító szervezetek egyenlő részben finanszíroznak.
A díjat alapító szervezetek: Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány, Kós Károly Egyesülés, Magyar Művészeti Akadémia.

A programok:

Könyvbemutató — 2015. november 18. (MÉSZ székház, Bp. VIII., Ötpacsirta u. 2.) 17 óra

2002-ben jelent meg Gerle János szerkesztésében, az EPL Kiadó gondozásában az a kötet, amely Makovecz Imre életművének a kezdetektől 2001 végéig tartó szakaszát dolgozta fel. A dokumentum- és tervgyűjtemény minden szempontból kiindulópontot jelent Makovecz munkásságának kutatásához. A most megjelenő második kötet a 2002–2011 közötti, utolsó alkotói szakaszát dolgozza fel, évekre bontva fogja össze Makovecz terveit, írásait, illetve a róla szóló tanulmányokat, a vele készült interjúkat. Nem monografikus feldolgozásra vállalkozik, hanem az életmű alapos ismeretéhez kínál fogódzót.

Ünnepi koncert Makovecz Imre születésének 80. évfordulója tiszteletére

A Héttorony Fesztivál zárókoncertje

2015. november 20. (péntek) 19.30, Zeneakadémia

Évek óta a „Héttorony Fesztivál” záró gálakoncertje Makovecz Imre születésnapján került megrendezésre. Ez alkalommal a fesztivál záró eseménye a Zuglói Filharmónia, a Fonó – Budai Zeneház, és a Makovecz Imre Alapítvány együttműködésében jön létre.
A koncert első felében Arvo Pärt: Lamentate című műve hangzik el. Pärt kétségkívül Makovecz Imre kedvenc zeneszerzője volt. Műveit, lemezeit rendszeresen hallgatta, sőt 2011 júniusában személyesen is találkoztak Vatikánban a XVI. Benedek pápa pappá szentelésének 60. évfordulóján rendezett kiállításon és ünnepségen, amelyre a hatvan legjelentősebbnek ítélt keresztény művész egy-egy művével érkezett köszönteni az ünnepeltet.
A koncert második felében Kiss Ferenc: A holdudvarház dalai című ciklusa hangzik el a szerző, az Etnofon Zenei Társulás és a Zuglói Filharmónia előadásában. Kiss Ferenc akkor került közelebbi kapcsolatba Makovecz Imrével, amikor az 1992-es sevillai világkiállítás nagy sikerű magyar pavilonjának zenei programját komponálta. Az esten elhangzó mű megszületését Makovecz Imre maga is szorgalmazta, sőt ígéretet tett egy majdani előadáshoz a színpadkép megtervezésére. Sajnos erre már nem kerülhetett sor.

Nemzetközi Makovecz-konferencia —

2015. november 23. (hétfő), Pesti Vigadó, Makovecz terem

Az egynapos konferencia két fő téma köré szerveződik:

  • Makovecz Imre munkásságának nemzetközi megítélése még élő nagy tekintélyű kortársain keresztül, akik még személyesen is ismerték.
  • A Szent Mihály-templom terveinek jelenlegi állása és összevetése a Sagrada Familia építésének történetével. Létező más példák bemutatása: Freuenkirche, Drezda.

Előadók: Martin Drahovsky (Kassa, Szlovákia); Markku Komonen (Helsinki, Finnország); Kelf Treuner (Drezda, Németország); Nagy Ervin (Budapest, Magyarország); Jordi Bonet (Barcelona, Katalónia, Spanyolország) és Jonathan Glancey (Velence, Anglia).

A konferencián kerül sor néhai Makovecz Imre a Makovecz teremben helyet kapó mellszobrának (Csikai Márta szobrászművész alkotása) és néhai Kováts Flórián (a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti főtitkára) dombormű-emléktáblájának (Pató Róza éremművész, szobrászművész alkotása) avatására.

 

Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s