Ralph Vaughan Williams

Közzétette:

 

 

Angol zeneszerző és népdalgyűjtő, akit főként egy népi dallam – a „Greensleeves” – és egy Thomas Tallis-téma feldolgozása tett ismertté.

 

ralph_vaughan_williams

Ralph Vaughan Williams (Down Ampney, 1872. október 12. – London, 1958. augusztus 26.)

 

Az alábbiakban a zeneszerzővel kapcsolatos anekdotákat, rövid történeteket olvashatnak.

 

A nagyanyja ugyanabból a könyvből tanította olvasni, mint amelyikből annak idején tulajdon öccsét, Charles Darwint tanította. A családban – mint mindenütt – nagy volt a ribillió, amikor A fajok eredete megjelent. Ralph hétéves lehetett, és megkérdezte erről az édesanyját, aki nagyon értelmes nő volt. Így válaszolt:

– A Biblia azt mondja, Isten hat nap alatt teremtette a világot. A nagybácsid szerint sokkal tovább tartott. De nincs miért aggódni: így is úgy is csodálatos.

 

 

1903 decemberében, első népdalgyűjtő körútján, Vaughan Williams megkérdezte egy öreg földművestől, hogy honnan vette a dallamát annak, amit énekel.

– Ha megvan a szöveg, a Mindenható küld hozzá dallamot – felelte az.

 

Egy alkalommal, miután elvezényelte valamelyik művét, a karmesteri dobogóról lelépve ezt dünnyögte:

– Hát, ha ezt hívlák modern zenének, nekem nem tetszik.

 

Surreyi otthonából sokat segített a náci Európából érkezett menekülteknek. A bizottság, amelyet felállított, házat vásárolt Dorkingban, hogy ott szállásolja el őket. Gyakran a saját házába is befogadott néhányat. Egyszer egy bizottsági ülésen a menekültek képviselője szóvá tette, hogy a ház, ahová beköltöztették őket, nyirkos és hideg. Németországban sokkal jobb körülmények között laktak, a legtöbbjüknél központi fűtés volt. Ahogy az illető elment, többen felhördültek. „Micsoda hálátlanság!” – ilyen és ehhez hasonló megjegyzések hallattszottak. Ralph Vaughan Williams (Down Ampney, 1872. október 12. – London, 1958. augusztus 26. Vaughan Williams egyszerűen csak ennyit mondott:

– Hát nem csodálatos, hogy a jóra is emlékszik?!

 

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (277-278. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s