A nagyvilág Debrecenbe jön!

Közzétette:

 

 

Debrecen eddigi legkülönlegesebb nyári színházi évada kel életre a Nagyerdő mágikus környezetében, melynek összművészeti programjaival idén először a nemzetközi turizmus vendégei is megszólításra kerülnek. Idén ugyanis felér egy világkörüli utazással, ha az érdeklődő eljön a Szabadtéri előadásaira.

 

debrecen

Káprázatos produkciókkal csupán egy ugrás lesz Bécs (Amadeus), Párizs (Párizs éjjel), London (Legyen a feleségem!), Róma (Legyetek jók, ha tudtok!), New York (Amerikai komédia) vagy akár Hollywood is (Frank Sinatra – A hang)!

 

Műfaji sokszínűség, tartalmas szórakozás, magas művészi színvonal! Ez jellemzi a Debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad új évadját. Az idén május 1-től egészen szeptember 26-ig tartó programsorozat a tavaly teljességgel új arculatot nyert Nagyerdőben valósul meg. A programokat beharangozó debreceni sajtótájékoztatón ebből az alkalomból a közreműködő produkciók több jeles művésze is részt vett.

 

Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, nagy örömmel jön Magyarország legnagyobb néptánccsoportjával Debrecenbe, ahol a Monarchia produkciójukban húsz párosa fog egyszerre táncolni. A műsor első felében az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes virtuóz táncait, máig kiapadhatatlan folklórkincsét mutatják be és felvillantják mellette, vagy „felette” zajló főúri báli élet egyes pillanatait. A második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, „filmszerű” életképekkel, táncszínházzá varázsolják történelmünk e sokat vitatott időszakát. A rendező-koreográfus azt is megjegyezte: reméli, hogy a Közép-európai hagyományos kultúrák felbecsülhetetlen értékei nemcsak jó szórakozást nyújtanak a táncművészetet kedvelő közönségnek, de felhívják a figyelmet arra is, hogy az együtt élő népek csak egymás múltban gyökerező) kultúrájának megismerésével és tiszteletben tartásával indulhatnak a közös jövő felé. Azt is megjegyezte, hogy még a hetvenes évek közepén játszott utoljára a régi szabadtéri színpadján, így nagy élmény lesz személy szerint számára is a megújult színházba fellépni.

 

Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója-művészeti vezetője bemutatkozójában kiemelte, három évvel ezelőtt a 20. Sziget Fesztiválon lépett fel először a társulat és az akkori óriási siker is motiválta a folytatásra. A fiatal csapat hamar magára vonta a közönség és a színházi szakma figyelmét, és felkérést kapott a Művészetek Palotájától és a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hogy készítse el első egész estés új cirkusz előadását. A rendező-koreográfus hangsúlyozta: Magyarországon, eddig az artisták javarészt csak külföldön találtak munkát, most a Recirquel az egyik legnagyobb foglalkoztatója a fiatal magyar tehetségeknek. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertessen a világgal egy közép-kelet európai, magyar újcirkusz irányzatot. Hazánkban a klasszikus cirkusz gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza és Európa egyik legrégebbi artista iskolája is itt működik 1950 óta. Egy sikeres francia turnét követően most hazai nagyvárosokban mutatkoznak be, ott ahol alkalmas a színház technikai színvonala a rendkívül veszélyes akrobatikus mutatványok megvalósítására, mivel nem egyszer 10 méter magasban játsszanak az artisták.

https://www.youtube.com/watch?v=PTjY9wBBDSQ

 

Keresztes Tamás, Jászai Mari-díjas színművész telefonon kapcsolódott be Budapestről a debreceni sajtótájékoztatóba, annak kapcsán, hogy június 15-én és 16-án Mozart szerepét alakítja az Amadeus című darabban. A debreceni származású színész számára nagy öröm, hogy felléphet szülővárosában, ahol a szakma alapjait sajátította el és itt indult el színművészi pályafutása is.

https://www.youtube.com/watch?v=2NKU7taf2qc

 

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a legszínvonalasabb színházi produkciók az eddigi legnagyobb előadásszámban érkeznek a Nemzeti Táncszínházból, a Művészetek Palotájából, valamint a pesti Broadway és Nagykörút sztárszínházaiból Debrecen zöldövezetébe. A sokszínű kísérőprogramok mellett idén 12 budapesti és vidéki kőszínház és utazó társulat 15 sikerprodukciója összesen 24 előadásban kerül bemutatásra az Észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színpadán. Külön öröm számára, hogy a klasszikus szabadtéri repertoár népszerű prózai és zenés műfajai mellett idén 5 előadás erejéig a nézőket a táncszínház és az újcirkusz világába is kalandozásra hívják. Magyar és külföldi vendégek érdeklődésére egyaránt építettek, így remélhetően minél több nézőt sikerül megszólítani. Biztató jelnek tartja, hogy már elővételben 8000 jegyet értékesítettek, tavaly az egész évadban 14 ezer jegy kelt el.

 

Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az idegenforgalom és a kulturális élmények számítanak egymásra, így az ilyen nagyszabású produkciók olyan érdeklődőket is megszólítanak, akik határon túlról érkeznek. Ennek érdekében a hotel külön turisztikai csomagban ajánlja a nagy szabású programokat, összekötve egy minőségi debreceni vendéglátással.

 

2015. május 1-szeptember 26.

„A nagyvilág Debrecenbe jön!”

 

www.debreceniszabadteri.hu

www.fonixinfo.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s