Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Közzétette:

 

 

A sok-sok évszázados dicső múlttal és hatalmas vagyonnal rendelkező család erejét és őseihez méltó voltát is megjelenítették a nádasdladányi Nádasdy-kastély építtetői. Nem véletlen, hogy rezidenciájuk építészeti mintájául, az 1500-as évek angol és skót kastélyait választották. Ezzel nemcsak a Nádasdy család ősi eredetét demonstrálták, hanem egyedülálló építészeti kuriózumot is létrehoztak Magyarországon. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya 1873 és az 1880-as évek eleje között épült.

 

nadasfejlec_1280x600

Nádasdy-kastély, Nádasdladány (A kép nagyítható)

 

 

Családtörténet

A Nádasdyak évszázadokon keresztül jelentős szereplői voltak Magyarország históriájának. A tatárjáráskor IV. Béla királyt bújtatták. Utóbb Károly Róbert oldalán harcoltak Csák Máté ellen. Zsigmond király korában már főispáni rangot viselt Nádasdy Mihály, akit az uralkodó a Sárkányrend lovagjai közé emelt.

Mátyás király uralkodása idején Nádasdy Ferenc páncélos ezredparancsnok volt. Fia, Tamás a mohácsi vész után Ferdinánd híveként bárói címet szerzett, majd 1554-ben a nádori tisztséget töltötte be. Utóda, Nádasdy Ferenc a török idők jeles hadvezére volt, nevét Fekete bégként jegyezték fel a krónikák. A grófi rangot 1625-ben Nádasdy Pál szerezte meg.

Gróf Nádasdy Ferenc országbíró, majd királyi helytartó lett. S mert részt vett a Wesselényi-féle összeesküvésben, 1671-ben kivégezték, vagyonát elkobozták, a családot megfosztották a nevétől is. Tíz év után, 1681-ben tizenegy árvája visszakapta a névhasználati jogot. Szerepük, rangjuk ismét felfelé ívelt: Nádasdy Ferenc császári generális volt, fia, Ferenc, tábornagy a hétéves háborúban. Az ő fia, Lipót Flórián, főkancellár és Komárom megye örökös főispánja lett. Dédunokája, Lipót, és neje, gróf Forray Júlia a reformkori Magyarországon az irodalom, a művészet és a jótékony intézmények pártolójaként vált híressé.

Nadasd_kulsoNádasdy Lipót a XIX. század közepén vásárolta meg a sárladányi uradalmat. 1859-ben belügyminiszteri engedéllyel a település nevét Nádasd-Ladányra változtatta. Fia, gróf Nádasdy Ferenc, művelt arisztokrata lévén, még 1857-ben létrehozta az első Nádasdy Alapítványt. Irodalmi díját a Magyar Tudományos Akadémiánál elhelyezett 5250 forint kamataiból a legjobb elbeszélő költemények szerzői kapták meg. Az ő nevéhez fűződik a nádasdladányi Nádasdy-kastély építkezésének megkezdése 1873-ban.

Kastélytörténet

Nádasdy Lipót a XIX. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban. A Nádasdy vagyon és a mai kastély helyén álló kisebb kúria egyetlen örököse volt fia, Nádasdy Ferenc, aki Linzbauer Istvánt bízta meg a leendő kastély tervezésével. A XVI. századot idéző Tudor-stílusú kastély homlokzata változatos, összképében mégis harmonikus egységet sugároz. Az épület L-alakját az egykori barokk kastélyból kialakított földszintes mellékszárny és a rá merőleges, emeletes főszárny alkotja. A kétemeletes bástya, a középen kiugró rizalit a főbejáratot rejtő kocsialáhajtóval és a hegyes sisakú torony aszimmetrikus tömege mozgalmas homlokzatot alkot. Ehhez járulnak a bástya és a terasz lőréses párkányzatai és a változatos formájú szemöldökpárkányok. A főszárnyat üvegezett árkád köti össze a mellékszárnnyal, amely követi a főszárny architektúráját. Az oldalszárny északi oldalát balról a kápolnánál hangsúlyos, nyolcszögletű torony zárja. A homlokzatokon több helyes is látható a Nádasdy-címer a nádból felszálló vadkacsával.

Nádasdl_díszt_1_mediumA kastélyban a kor szokásának megfelelően elkülönültek a reprezentatív társasági terek a főszárny földszintjén, a képtár, a levéltára és a könyvtár, a család emeleti lakószobái, a mellékszárny vendéglakosztályai, valamint az alagsorban, illetve a melléképületben a kiszolgáló helyiségek. Az épületegyüttesben jelen volt a korszak minden műszaki újdonsága, a csatornázás, a légfűtés, a gáz-, majd a villanyvilágítás. A szobákat a telefon elődjével, beszélőcső-hálózattal is ellátták. A rezidenciát történeti park vette körül, különleges növényekkel, mesterséges tóval, kanyargós utakkal, vízeséssel, bástyaszerű víztoronnyal. A kastély mellett egykor pálmaház állt, távolabb kapott helyet a valamikori fácánkeltető.

A korszak legismertebb mesterei, Jungfer Gyula, díszműkovács, Thék Endre asztalos, Kratzmann Ede és Forgó István üvegműves alkotásai a díszes kovácsoltvas csillárok, a könyvtár galériakorlátja, a falak faburkolatai, a könyvtár galériás polcrendszere, csigalépcsője, kazettás mennyezete és galériakorlátja, az Ősök Csarnoka festett üvegablakai.

Linzbauer halála után, 1880-ban Hauszmann Alajost bízta meg Nádasdy gróf a hátralévő munkálatok tervezésével. Így készült el az Ősök Csarnoka, a több mint huszonötezer kötetes Nádasdy-könyvtár javának, valamint a hatalmas térkép- és metszetgyűjteménynek otthont adó díszes könyvtárterem és a kápolna, melyet 1885-ben szenteltek fel.

A mívesen faragott faburkolatú, kovácsoltvas díszítésű, egykor hatalmas márványkandallóval fűtött Ősök Csarnoka adott otthont a családi arcképcsarnoknak, amelyben a XIII. századig visszavezethető Nádasdy család jelentős tagjainak egészalakos festményei sorakoztak. Közülük a két leghíresebb a kastélyépíttető gróf Nádasdy Ferencet és feleségét, gróf Zichy Ilonát ábrázoló. Mindkettő Benczúr Gyula műve. Az Ősök Csarnokának nevezetes alkotása volt a család hatalmát megalapozó Nádasdy Tamás nádort és feleségét, Kanizsai Orsolyát, valamint fiukat, a török elleni harc dicsőséges hadvezérét, a Fekete béget, Nádasdy Ferencet ábrázoló festmény is.

Napjainkban a kastély földszintjének egy része felújítva és berendezve fogadja a látogatókat. Az Ősök Csarnokába fokozatosan visszakerülnek a családot ábrázoló festmények, a könyvtárszobába a könyvgyűjtemény, amely a II. világháborút követően szétszóródott, különböző gyűjteményekbe került.

Forrás: Forster Központ

Kapcsolódó tartalom: Hazatértek

2 comments

  1. Visszajelzés: Hazatértek « Lighthouse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s