George Washington

Közzétette:

 

 

283 évvel ezelőtt megszületett George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke.

George Washington (1732. február 22. – 1799. december 14.) Az Amerikai Egyesült Államok első elnöke (1789–1797), a függetlenségi háború (1775–1783) főparancsnoka és győztes hadvezére. Elnöki tevékenysége előtt szerepet játszott az Egyesült Államok alkotmányának megírásában (1787), majd később az elsők között írta alá a dokumentumot.

Tevékenységei miatt az Amerikai Egyesült Államokban a „Nemzet Atyjának” hívják. Az ország fővárosa, Washington, róla kapta a nevét.

 

Rembrandt_Peale_-_George_Washington_-_Google_Art_Project

Rembrandt Peale – George Washington

 

Washington a brit gyarmattartók ellen folytatott amerikai függetlenségi háború fővezéreként tüntette ki magát. Miután a háborút sikeresen megnyerte, Washington lemondott fővezéri tisztségéről, mert nem akarta megtartani magának a hatalmat: ezzel is jelezte, milyennek szeretné látni az új, független Amerikát. Négy évvel később azonban, mikorra már elégedetlenné lett az önállósodás ütemével, elvállalta az elnöki tisztet az Alkotmányozó Konvencióban, amely megszövegezte az ország különböző kiegészítésekkel máig érvényes alkotmányát. 1789-ben Washingtont az új ország első elnökévé választották. Megalapította a nemzeti bankot, új adórendszert vezetett be; mellesleg ő mondott elsőként székfoglaló beszédet is. Kinyilvánította országa semlegességét az akkoriban zajló európai háborúkban, hogy a fiatal nemzetnek legyen ideje megerősödni. Két négyéves terminus leteltével lemondott elnöki tisztéről és visszavonult, ezzel is példát mutatva az utódoknak. A gesztussal Amerikában kiérdemelte „a haza atyja” titulust.

Forrás: Királyok, hősök, vezérek (13. oldal) Bookazine Kft.,Geopen Könyvkiadó Kft. (2014) ISSN 2064-8952 ISBN 978-963-12-0563-3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s