Északi várak útján – Kisnána

Közzétette:

 

 

Kisnána vártörténet

 

A Mátra déli szőlős-dombjainak szomszédságában, a község lakóházai által övezve törnek az égbolt felé a kisnánai vár tornyai.

 
kisnana_1

 

Középkori erődítményeink közül a fiatalabbak sorába való, mert csak a XV. század derekán vettette körbe lakópalotáját a Kompolti nemesi család erős kőfallal, melybe a jobbágyfalu plébániatemplomát is belefoglalták. Vaskos kaputornyához a mély árok felett átívelő felvonóhíd vezetett, innen a külsővár fal-szorosán keresztül újabb kaputorony állta a hívatlan látogatók útját.

A békés évtizedek a XVI. század közepén véget értek, amikor a korszak hírhedt rablólovagja, Móré László telepedett az épületbe garázda fegyvereseivel. Miután rendszeresen kifosztották a török kereskedőket, a budai pasa 1543-ban haddal támadt a kisnánai várra. A túlerő rövid idő alatt győzedelmeskedett, a győztesek pedig lerombolták védműveit.

Az egykori legenda szerint a megrémült Móré aranypénzt szórt a muzulmán támadók közé, hogy így elterelve figyelmüket, kereket oldhasson. Csele azonban nem sikerült, a törökök elfogták és élete végéig az isztambuli Héttorony börtönébe zárták.

 
kisnana_2

 

Móré legendája

Ehhez a kegyetlen gazdához fűződik az egyetlen mondája a várnak, a kisnánaiak elbeszélése szerint Móré László rengeteg rabolt vagyonát, kincsét, ékszereit a vár török elpusztítása előtt elásta a vár területén.

Valóságalapja azonban nem ismert, mivel az egyértelmű bizonyíték (maga a kincs) a mai szerelemnapig nem került elő, így megmarad a népek, a magyar nép mondái között.

 

kisnana_3

 

Forrás: eszakivarak.eu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s