James Joyce emlékezete

Közzétette:

 

 

133 évvel ezelőtt megszületett James Joyce ír költő, író.

Jamesjoyce_tuohy-ohneJames Augustine Aloysius Joyce (Dublin, Írország, 1882. február 2. – Zürich, Svájc, 1941. január 13.) ír költő, író, kritikus. Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses, amely az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 1936-ig be volt tiltva.

Az 1992-ben megjelent „Ulysses” történet helyszíne Írország fővárosa, Dublin; a cselekmény időpontja 1904. május tizenhatodika, csütörtök; időtartama tehát mindössze egyetlen nap. Ezen az egy napon ebben az ír kisvárosi nagyvárosban különleges esemény, világszenzáció történt. James Joyce azonban ebbe az egyetlen napba az emberi élet, az ember-arcú világ teljességét próbálta belesűríteni. A mű alapképlete homéroszi: Leopold Bloom, dublini kispolgár egyetlen napi kalandjai ókori hőse, Odüsszeusz vándorútjának különböző állomásaira rímelnek. Hősi kísérlet: egy hősi lehetőségeitől megfosztott világban tévelygő-sodródó ellen-hős a homéroszi előd babérjai után kapkod – öntudattalanul, a kívülálló-résztvevő, kiábrándult-együttérző író és krónikás akarata szerint.

A modern polgári regény lehetőségeinek végső határait kikezdő James Joyce „Ulyssese” merészségében és következetességében szinte példa nélkül álló mű a XX. század irodalomtörténetében. Totális kudarc? A modern regény diadala? Nyilván egyik sem. Ha a modern világ igazi totalitásának megörökítése Bloom egyetlen napjában nem is sikerült Joyce-nak, hiszen erre az írói alapállás már eleve alkalmatlannak bizonyult – a kísérlet mégis lenyűgöző s több is mint kísérlet: nagy mű, amely ellentmondásaival és eredményeivel szinte az egész század irodalmát befolyásolta, választásra kényszerítette. A hosszú idő után újra megjelent „Ulysses”, Szentkuthy Miklós méltó fordításában, Sükösd Mihály tanulmányával.

ulysses covers

Forrás: James Joyce – Ulysses (Fülszöveg) Európa Könyvkiadó Budapest, 1974 EU -c 7475

 

 

Magyarországi emlékek

Home_of_the_Blum_Family_Szombathely

A Blum család egykori épülete Szombathely Fő terén

 

Ulysses_-_Leopold_Bloom,_Szombathely

Az Ulysses főhősének emléktáblája

 

Szombathely_James_Joyce

Szombathely – James Joyce szobor a homlokzaton
Fotók: Wikipédia

 

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s