Abraham Lincoln

Közzétette:

 

 

abraham Lincoln2Abraham Lincoln

1809-1865

Nemzetisége:

amerikai

Jelentősége:

Megnyerte Északnak a polgárháborút, és kulcsszerepet játszott a rabszolgaság eltörlésében

Az elnök, aki országa egységének megőrzéséért harcolt, és kiemelkedő szerepe volt a rabszolgaság eltörlésében

 

abraham Lincoln_350x

Lincoln kiváló vezetőnek és elsőrendű stratégának bizonyult a polgárháborúban

Amikor Lincolnt a Republikánus Párt jelöltjeként az Egyesült Államok 16. elnökévé választották, vegyes érzelmekkel fogadta a kitüntetést. Egy képviselői időszak után nem sikerült szenátorrá választatnia magát. Győzelmét elősegítette a veszély, hogy Amerika kettészakad, leginkább a rabszolgatartás kérdésében szemben álló Északra és Délre. S valóban: miután Lincoln lett az elnök, hét déli állam kivált az USA-ból, és megalakította az úgynevezett Konföderációt. Ezek az államok Jefferson Davist választották elnökükké, és az eredeti Egyesült Államokéhoz hasonló kormányzati rendszert vezettek be. Amikor aztán Dél-Karolina a területén állomásozó északi katonaság távozását követelte, a Sumter-erődre leadott lövésekkel 1861. Április 12-én kitört a polgárháború. Ezután további négy állam csatlakozott a Konföderációhoz. Lincoln eredetileg 75 ezer fős sereget toborzott a lázadás leverésére. A polgárháborúnak végül 620 ezer katona esett áldozatául.

Lincoln tevékeny szerepet játszott ebben a háborúban, holott sohasem tanult hadvezetést. Viszont rengeteget olvasott, többek között hadtörténeti és hadászati könyveket, s így készült fel az új szerepre. Hetente kétszer összehívta háborús kabinetjét, és sikerült arra érdemes tábornokokat kineveznie. A hadmozdulatokon kívül természetesen irányítania kellett maradék országát is, és egyensúlyt kellett teremtenie a széthúzó politikai frakciók között. – mindezt mesterien oldotta meg. 1861. augusztus 6-án írta alá az úgynevezett Elkobzási törvényt, amely szerint a háborúban a déliekért harcoló rabszolgákat gazdájuktól el kell kobozni, és fel kell szabadítani. Ennek ugyan nem volt különösebb gyakorlati következménye, viszont egyértelműen jelezte az elnök eltökéltségét a rabszolgaság eltörlésére. Az egy évvel később hozott újabb törvény kimondta a rabszolgák felszabadítását az akkor még harcoló tíz konföderációs államban is.

A polgárháború Észak számára alakult kedvezőbben, ugyanakkor Lincolnnak ideje egy részét újjáválasztási kampányának kellett szentelnie; ennek középpontjába is a rabszolgák felszabadítását állította. Fő gondja az volt, miként egyesítse országát, ha elhallgatnak a fegyverek. Az volt az álláspontja, hogy a lázadó államokkal elnézően kell bánni, és semmiféle megtorlást nem szabad foganatosítani ellenük. A rabszolgaság teljes eltörléséhez a döntő lépés az alkotmány 1865. december 6-án életbe léptetett 13. kiegészítése volt. Maga Lincoln ezt már nem érte meg: 1865. április 15-én meghalt, miután a Konföderáció egyik híve merényletet követett el ellene. Négy elnöki éve alatt sikerült egyszer s mindenkorra megváltoztatnia az Egyesült államok történelmét.

Forrás: Királyok, hősök, vezérek (7. oldal) Bookazine Kft.,Geopen Könyvkiadó Kft. (2014)
ISSN 2064-8952 ISBN 978-963-12-0563-3

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s