Egy kehely zarándokútja

Közzétette:

 

 

kehely 1Idén hetven éve adta életét Krisztusért két Újvidéken szolgáló ferences atya, Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf. Kelyhüket – amelyet elhurcolásuk előtt használtak -, 1944-ben rendtársuk, Kamarás Mihály Magyarországra menekítette, majd belevésette Krizosztom atya kivégzésének időpontját, ezzel is emlékezve arra, hogy a két szerzetes halála csatlakozás volt Krisztus keresztáldozatához – közölte a Ferences Sajtóközponttal Kálmán Peregrin, a ferencesek boldoggá avatásának vice-posztulátora.

Életáldozatukra emlékezve Erdő Péter bíboros ezzel a kehellyel mutatta be a budai ciszterci templomban a Brenner János és a ferences szerzetesek boldoggá avatásáért végzett szentmisét nagyböjt elején. Ezt követően országjárásra indult a kehely, hogy más egyházközségekben is ezzel újítsák meg a legszentebb áldozatot, illetve ennek kapcsán a ferencesek boldoggá avatásáért imádkozzanak. A kehely útjához egyéb programok is kapcsolódtak: alkotótáborok, konferenciák, kiállítások, előadások és zarándoklatok.

A kehely eljutott Újvidékre, Veszprémbe, Budapestre, Rozsnyóra, és december 8-tól karácsonyig a szécsényi templomban használják a szentmiseáldozat bemutatásához. Orlando Antonini belgrádi nuncius Újvidéken, Alberto Bottari de Castello, a Szentatya magyarországi követe pedig Budapesten volt ezeknek a szentmiséknek a főcelebránsa. Szécsényben Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, december 8-án azért imádkoztak a hívek, hogy az 1944 és 1954 között vértanúság hírében elhunyt hét ferences emléke, közbenjárása erősítse mindenkiben azt az Isten iránti bizalmat, amely a Szűzanyában sértetlen volt, bennünk pedig a bűn miatt sérült, de a kegyelem által gyógyul.

Jövőre Isten szolgája Hajnal Zénó ferences szerzetes halálának hetvenedik évfordulója kapcsán az ő működési helyein idézik majd fel emlékét, illetve egy imafüzetet is megjelentet a ferences rendtartomány, amely kilenced formájában ad lehetőséget imádságra Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát boldoggá avatásáért, és tartalmazza a hét ferences szerzetes tanúságtételét, illetve tanúságtételeket róluk.

Szerdahelyi Csongor

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s