Latabár Endre

Közzétette:

 

 

202 évvel ezelőtt Kiskunhalason megszületett Latabár Endre színész, karnagy, színházi igazgató, a 19. századi magyar színjátszás kiemelkedő alakja, a legnagyobb magyar színészdinasztia megalapítója.

 

Latabár Endre 1811. november 16-án született Kiskunhalason. Köznemesi családból származott, szülei jogi pályára szánták, tanulmányait a debreceni jogakadémián kezdte. A nyughatatlan fiú 1831-ben “kiugrott”, és beállt vándorszínésznek Kilényi Dávid társulatába, a truppal Kassán, Kolozsváron, Pécsen lépett színpadra. Az operákban többnyire tenorszólamokat énekelt, prózai darabokban szeles gavallérokat és fiatal komikus szerepeket alakított. Hangját idővel túlerőltette, ezért 1838-tól mint korrepetitor, karmester és operarendező működött. 1842-ben – miután sikertelenül pályázott a Nemzeti Színházhoz – önálló társulatot alapított, amelyet 31 éven át igazgatott.

Latabár Endre nevéhez is köthető az 1849 utáni vidéki színházi élet fellendülése. 1854-ben társulatával ő avatta fel a szabadkai, 1857-ben pedig az 1843-as tűzvész után újjáépített miskolci színházat, amelynek kisebb megszakításokkal aztán négyszer volt direktora. Oroszlánrésze volt abban, hogy Kolozsvár és Nagyvárad mellett Miskolc is a magyar nyelvű színjátszás fontos bázisa, egyben az északkelet-magyarországi színészet központja lett.

 

Latabár_Endre

1861-től Győrben és Szegeden, 1865 és 1873 között Kassán bérelt színházat: prózát, operát és operettet is játszó együttese az egyik legerősebb vidéki társulat volt, amelyben olyan neves személyiségek dolgoztak, mint Déryné Széppataki Róza, Bercsényi Béla, Halmi Ferenc, Mándoky Béla, Mátray Laura, Szentgyörgyi István, Paulay Ede és Újházi Ede. Ő maga idősebb korában már csak néhány kedélyes apaszerepben lépett fel.

Az 1870-es első országos színészkongresszuson a “színészkebelzet” – a későbbi Országos Színészegyesület – igazgatósági tagja lett. Sokoldalúságát jelzi, hogy volt karnagy is, komponált zenét, emellett mintegy ötven színpadi művet – zömmel francia operettet – fordított magyarra német, francia és olasz nyelvről.

Latabár Endre a legnevesebb és legnagyobb magyar színészdinasztia alapítója, amelynek napjainkban már a hatodik nemzedéke van színpadon. Az ősatya dédunokája volt Latabár Árpád és Kálmán, a múlt század kiváló táncoskomikus testvérpárja, míg a dinasztia legfiatalabbjai közül ifjabb Latabár Árpád a miskolci színház táncos komikus művésze, a legeslegfiatalabb Latabár leszármazott, Kálmán pedig táncművész.

Latabár Endre 1873. július 10-én hunyt el Miskolcon, az avasi református temetőkertben található családi sírboltban nyugszik. Nevét utca viseli az észak-magyarországi városban, szobrát 2007 szeptemberében avatták fel a Miskolci Nemzeti Színház szoborparkjában.

 

Forrás: MTI

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s