Oláh Kálmán European-American Quintet a Zeneakadémián

Közzétette:

 

 

Nagyterem 2014. október 9-e, 19.30h

olah_kalman_dobo_laszlo_fotoja Oláh Kálmán/ Fotó: Dobó László

Angol trombitás, amerikai szaxofonos és bőgős, spanyol dobos játszik ezen az estén a neves magyar zongorista-zeneszerzővel, Oláh Kálmánnal.

A Zeneakadémia jazz tanszékének oktatója, a Liszt-díjas Oláh Kálmán valódi all-star csapatot hozott össze nagytermi koncertjére. Valamennyien hangszerük legjobbjai, és ebben a formációban még soha nem játszottak együtt. A vendégeknek van még egy közös pontjuk: mindannyian nagy tisztelői Oláh Kálmán zeneszerzői munkásságának, amelynek része számos, a jazz és a klasszikus zene határvidékén elhelyezkedő kompozíció. Jelentőségét jól mutatja, hogy 2006-ban ő nyerte a Thelonius Monk Institute zeneszerzői díját. A koncert műsorának gerincét tehát Oláh Kálmán kompozíciói fogják nyújtani, de minden bizonnyal hallhatók majd jazz-sztenderdek is, mégpedig – joggal számíthatunk rá – elementáris előadásban.

 

A fellépő művészek rövid szakmai életrajza:

Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zeneszerzés szakán  végzett. Azóta olyan neves külföldi művészekkel lépett fel, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Andrej Ceccarelli, Paolo Fresu, Kenny Wheeler, Palle Danielson vagy Ravi Coltrane, Gerard Presencer, Rosario Giuliani vagy Tony Lakatos – hogy csak néhány jelentős zenészt említsünk. Szólóban, illetve neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép a világ rangos fesztiváljain.

Oláh Kálmán számos rangos elismerésben részesült, a külföldi fesztivál- és versenydíjak mellett 2006-ban a magyar állam Liszt-díját, majd 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor életmű-díját vehette át. 2006. szeptember 17-én a washingtoni Kennedy Centerben a legrangosabb amerikai zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vette át az Always című kompozíciójáért. Ez után jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemez az Egyesült Államokban, a Memphis International kiadónál, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.

 

2000 októberétől a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia dzsessztanszékének zongora- és zeneszerzés tanára.

A nemzetközi hírű magyar zongorista mesterien ötvözi a jazz és a klasszikus zene elemeit. Főbb ilyen művei: Concerto for Jazz Orchestra (ennek a későbbi, 2004-es, szimfonikus zenekari átirata a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című műve), Images (In memoriam Béla Bartók),  Passacaglia for orchestra & jazz trio, Hungarian Moods (cimbalomverseny Lukács Miklós számára), valamint A Duna arca című műve vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre.

 

Andy Middleton:

Andy Middleton az Egyesült Államokban, Harrisburgban született, zeneszerzői mesterdiplomáját a Miami egyetemen szerezte meg. Közel 20 éven át játszott New Yorkban, majd 2006-ban Bécsbe költözött, a bécsi konzervatórium meghívására. Nyolc éve tanít itt professzorként jazz zeneszerzést, jazz elméletet és szaxofonjátékot. Több kritikus szerint Andy Middleton a legjobb szaxofonosok egyike. Magával ragadó virtuozitás és széles skálán mozgó játék jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja mesteri és másokat is inspiráló előadóvá teszik őt. A saját szerzeményei harmonikusak, melodikusak, a jazz hagyományaiban gyökereznek, ugyanakkor modern hangon szólalnak meg. Előadóként unikális stílus jellemzi. A kiváló zenészek listája, akikkel játszott vagy lemezt is készített, igen hosszú lenne, de íme néhány név: Kenny Wheeler, David Holland, Billy Hart, Maria Schneider, Randy Brecker, Bill Evans, Lionel Hampton, Bob Mintzer, Joey Calderazzo, Scott Colley és Adam Nussbaum.

Gerard Presencer 1972-ben született Angliában. Kilencéves kora óta trombitál, tizenegy éves volt, amikor a legfiatalabb trombitás lett a National Youth Jazz Orchestra csapatában. Kitűnő zenészek sorával játszott, ilyen például Johnny Griffin, Chris Potter, Mark Turner, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Randy Brecker, Red Rodney, Herbie Hancock. Saját albumai mellett számos lemezen játszott. Jelenleg Koppenhágában él, a világ egyik legjelentősebb zenekarának, a Dán Rádió Big Bandjének a szólistája. Az október 9-én hallható formációban Gerard Presencer az egyetlen, aki többször fellépett már Oláh Kálmánnal, legutóbb például a Dán Rádió Big Bandjével, Oláh Kálmán szerzői estjén (a BMC-ben, Pécsett, Kecskeméten, majd Bécsben és Pozsonyban, kisebb közép-európai turnén).

Darryl Hall Philadelphiában született (Pennsylvania). A tengerentúlon neves művészekkel játszott, koncertjein a műfajok széles skáláján mozgott, mozog, a jazz mellett különösen vonzza a brazil zene. 1996-ban megnyerte a Thelonious Monk International Bass Competition fődíját. Éppen tíz esztendeje, 2004 óta Franciaországban él, azóta számos jelentős európai muzsikussal játszott, muzikalitásának, zenei professzionalizmusának és sokszínűségének is köszönhető, hogy jelentős zenészek választják őt partnerüknek. Ha csak az idei évet nézzük, fellépett a franciaországi Marciac fesztiválon, Joe Lovanóval a bordeaux-i Jazz and Wine fesztiválon, turnézott Franciaországban Mary Stallings és Eric Reed társaságában, Lew Tebakin és Toshiko Akiyoshi zenészekkel a San Sebestian fesztiválon lépett fel, az Umbria Winter Jazz Fesztiválon pedig Rosario Giuliani, Joe La Barbara és Joe Locke volt a partnere.

Esteve Pi Ventura Falsetben született, Katalóniában, 1977-ben. Nyolcéves kora óta tanul dobolni. 19 éves korától a barcelonia Taller de Musics tanítványa volt, egy évvel később a legelismertebb spanyol zenészekkel játszott együtt (néhányuk a tanára is volt a zeneiskolában). 1999-ben beválasztották az EuroDisney International Students Big Bandbe, ahol olyan világnagyság is fellépett velük, mint a legendás dobos, Peter Erskine. 2002-ben a Katalán kormány ösztöndíjával New Yorkban Joe Fransworth dobos, egy évvel később pedig Kenny Washington tanítványa lehetett. Európa számos jazz fesztiválján és jelentős klubjában játszott már, de fellépett például Kolumbiában, Brazíliában, Thaiföldön, Törökországban és Marokkóban is. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint pl. Johnny Griffin, Phil Woods, Benny Golson, Benny Green, Scott Hamilton, Jesse Davis, Grant Stewart, Harry Allen, Philip Catherine,.Joe Magnarelli, Perico Sambeat, Terrell Stafford, Jim Rotondi, Peter Bernstein, John Faddis, Eric Alexander, Reggie Johnson.

 

A koncert fellépő művészei:

Oláh Kálmán (zongora)

Gerard Presencer (trombita)

Andy Middleton (szaxofon)

Darryl Hall (bőgő)

Esteve Pi Ventura (dob)

 

 

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

http://zeneakademia.hu/jazz/-/program/olah-kalman-es-baratai-20141009-1930

 

Jegyár: 1 400, 2 100, 3 500, 4 900 Ft

Forrás: EuroAstra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s