Székely életek – Benedek Elek

Közzétette:

 

 

Kisbacon_Kepeslap-1914

Kisbacon képeslap 1914

Sokan voltak azok a székelyek, akik vérrel vagy tollal beírták nevüket működésükkel az emberek emlékezetébe. Nehéz kiválogatni, hogy kik is azok, akik leginkább említésre méltó szerepet töltöttek be. A következőkben bemutatandók közé azokat a már nem élő székelyeket válogattuk ki, akik nemcsak kiemelkedők voltak, hanem kezdeményező vagy magas szintű munkálkodásukkal igen értékeseknek látszanak. Éppúgy, mint ahogy a helytörténeti, köztörténeti adatok sem merítik ki a megismerhető anyag teljességét, az életrajzi adat is csak szemelvényes. Több vastag kötet sorozatára volna szükség ahhoz, hogy minden ide vonatkozó ismeret leglényegesebb része bemutatható legyen.

Benedek Elek

Benedek Elek Kisbaconban született 1859-ben és ott is halt meg 1928-ban. Tanulmányait a budapesti egyetem bölcsészeti karán Benedek Elekvégezte. Egy ideig újságíróskodott (Kópé, Székely, Huszár, Zeke álnéven). 1884-ben előbb segédszerkesztője, később szerkesztője és egyben tulajdonosa lett az “Ország-Világ” című képes hetilapnak. “Magyar Nép” címmel is szerkesztett ekkoriban képeslapot, és Pósa Lajossal együtt elindította az “Én Újságom” gyermeklapot. 1887-1890 közt Nagyajta kerületének országgyűlési képviselője lett. “Nemzeti Iskola” címmel tanügyi, “Magyar Kritika” címmel irodalmi, “Magyarság” címmel főként a székelységgel, “Magyar Világ” címmel főként a tanítósággal foglalkozó napilapot is szerkesztett. A “Néptanítók Lapjá”-nak is volt szerkesztője. Több mint száz kötetben megjelent könyvsorozatot indított az ifjúság részére, a “Kis Könyvtár”-at. E sorozatban kiadta saját írásait — népmeséket, népmondákat, népköltészeti gyűjtéseket és részben történelmi tárgyú szépirodalmi műveket. Munkássága rengeteg küzdelemmel járt. Főműve az ötkötetes “Magyar Mese és Mondavilág”.
1921-ben végleg szülőfalujában telepedett le és “Cimbora” címmel gyermeklapot szerkesztett, amely a hagyományok tiszteletére és az anyanyelv megbecsülésére nevelt. A “Vasárnap” című újságot Kós Károly és Szentimrei Jenő segítségével főszerkesztőként vezette s ebben a közügyekkel és az ismeretterjesztés jelentőségével foglalkozott. “Az én könyvtáram” címmel ifjúsági könyveket adottr ki. A fiatalabb nemzedék körülötte csoportosuló íróival (Bartalis János, Jancsó Béla, Kacsó Sándor, Nyírő József, Szentimrei Jenő, Tamási Áron) együtt a maga szervezte országjáráson vett részt 1927-1928-ban. A Benedek Elek köré csoportosult íróknak — akiket “fiainak” vagy “kalákásoknak” neveztek — a nép szolgálata, a székely hagyományok megbecsülése és ápolása volt legfőbb törekvése.
Benedek Elek temetésén Tamási Áron búcsúzott a nagy mesélőtől. Amikor egykori lakóházát emlékházzá nyilvánították Balogh Edgár és Máthé János földműves emlékeztek meg munkásságáról.

 

Írta: Balás Gábor – Székelyek nyomában (336-338. oldal) Panoráma, 1984 ISBN 963 243 253 3

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s