A mormon vallás

Közzétette:

 

 

A mormonizmus kialakulása

NauvooTempleJellegzetes újkori amerikai vallás. Új, de a bibliai kinyilatkozást akarja túlszárnyalni, hívei "Jézus Krisztus szentjeinek" mondják magukat. Vallás, üzlett és bluff (blöff – az Admin megjegyzése) elválaszthatatlanul össze van keverve benne. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy minden híve szinte ingyenes szolgálatra kötelezett pap ne legyen  benne s ne menjen évekre hittérítőnek idegen földre. Többnejűsége arculcsapása a keresztény erkölcsnek, ezzel szemben azonban nem ismerik a prostitúciót s híveiről az az általános vélemény, hogy szorgos, mértékletes és takarékos életet élő, egymást testvériesen segítő, jobbára jómódú emberek.

Joseph Smith

Alapítója Joseph Smith, született 1805 dec. 23-án Sharonban (Vermont állam). Atyja házaló volt, aki jövendőt mondott, planétát árult, néha aranyat ásott, majd farmer lett. Anyja eszesebb, de hiszékeny és babonás nő. Tíz gyerekük jobbára csavargott, taníttatásukkal nem törődtek. József nevű fiuk a negyedik, aki semmivel sem különb testvéreinél. Ő is lopja a napot, meséket hallgat, írni, olvasni alig tud. Babonás e babonákat az emberek hiszékenységének kihasználására és pénzcsinálásra felhasználó családi környezetben fejlődött prófétává. Álmokat látott, víziói voltak, angyalok jelentek meg neki. Tizennyolc éves korában jobb jövendőmondó, mint az atyja, akitől abban is eltér, hogy nem varázsvesszővel dolgozik, hanem csodakővel ("peep stone", "gazing crystal"). Víziói 15 éves korától vannak.
Első_látomásAngyali jelenéseiben egy Moroni nevű angyal tudomására hozza, hogy Manchester közelében valamely hegyen nagy szikla alatt aranylapok vannak elrejtve, melyek az ó- és az újszövetséget egészítik ki. Siet felkeresni a kincset, azonban az agyal elzavarja, mert önző szándékkal akarta a kincset birtokába venni.
Négy év multán, 1827 szeptember 22-én — miután közben szent életet élt — szabad volt a kincset kiemelnie. A kincs egy ládában volt elhelyezve s a következő darabokból állott: egy öreg mellvértből, egy kardból (Lábán kardja), két átlátszó kristályból, amelyek ezüstbe voltak foglalva s pápaszemnek voltak használhatók. Ez volt az Urim és Thumminnak nevezett két kő, a "prófétapápaszeme", amely a láda legértékesebb tartalmának, a feliratos aranylapokon levő"új egyiptomi írás"-nak az elolvasásához volt nélkülözhetetlenül szükséges. Az aranylemezek könyvszerűen össze voltak fűzve.
A megtalált kinyilatkozás megfejtőre és kiadóra várt. Az aranytáblák szövegét Smith fordította le, mégpedig úgy, hogy a táblákat senkinek meg nem mutatta. A fordítóhelyiséget egy függöny választotta kétfelé. A függöny mögött ült Smith, szemén a próféta-pápaszemmel s onnan diktálta a fordítást munkatársának, Cowdery Olivérnek. Ez eredetileg kovácslegény volt, majd tanítónak csapott fel s mint tudós férfiú Smithnek jobb keze lett.
Mikor a fordítást befejezték, mennyei küldöttek felavatták Smith Józsefet és Cowdery Olivért. Ároni papokká Keresztelő János kente fel, Melchizedek- papokká pedig Péter, Jakab és János apostolok avatták őket. Erre a mennyei avatásra azért volt szükség, mert a földön senki nem volt, aki a szentlelket közölhette volna velük.
A fordítást 1830-ban ötezer példányban nyomtatták ki. A költséget Harris Márton nevű farmer adta a vállalathoz, aki tönkre is ment rajta, oly lassan fogyott a könyv.

Forrás: Szimonidesz Lajos vallástörténész – A Világ Vallásai ( 575-576. oldal

 Illusztráció: A nauvooi templom, első látomás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s