Megveheted otthonról is

Közzétette:

 

Miért jó interneten vásárolni? Mert kényelmes. Nyugodtan, időben sem korlátozva, akárhányszor vissza-vissza térve juthatsz döntésre, és mindent intézhetsz otthonról.

internetes_vásárlás

Jó estben nincs is más dolgod, mint átvenni a csomagot, kibontani belőle azt, amit kiválasztottál, megrendeltél, akár ki is fizettél már – és örülni neki.

De persze tudunk hátrányokat is mondani. Internetes vásárláskor nincs személyes kapcsolat az eladóval, nem tudod kézbe venni, kipróbálni az árut. Mi lesz, ha a valóságban mégsem tetszik, más, mint a képen? És az internetes fizetésről még egy szó sem esett… Sokáig inkább az volt a gyakorlat, hogy az ember interneten tájékozódott, aztán elment a legközelebbi alkalmas boltba, és ott a hagyományos módon megvette, amit kinézett magának.

Mégsem véletlen, hogy már a multinacionális áruházláncok is megjelentek a piacon, alternatív lehetőségként felkínálva az online bevásárlást, és a statisztikák szerint mind nagyobb azok aránya, akik élnek is a lehetőséggel. Már egyáltalán nem olyan kockázatos kaland az interneten vásárolni, mint akár csak néhány évvel ezelőtt. Sok dolgot pedig összehasonlíthatatlanul kényelmesebb és sokszor olcsóbb is: könyvet, színházjegyet, múzeumi belépőt, repülő- vagy vonatjegyet.

Lépésről lépésre

Van néhány egyszerű szabály, adunk mellé néhány praktikus tanácsot. Csak megbízható helyen vásárolj! Ha ismeretlen a név, a honlapon akkor is meg kell találnod a cég címét, székhelyét, elérhetőségét (e-mail címét, telefonszámát) és adószámát is. Az jó pont, ha a fizikai valóságban is van üzlet vagy vevőszolgálat.

A rendeléshez gyakran regisztrálni kell, azaz meg kell adnod az adataidat. Ezek nyilvánvalóan csak olyanok lehetnek, amelyek a vásárláshoz szükségesek: név, e-mail cím, postai cím, telefonszám.

Ha az árut átvételekor, utánvéttel fizeted ki a futárnak vagy a postásnak, az nyilvánvalóan kockázatmentes. Sokszor nincs is más választásod, csak ez. Előre világosan ki kell derülnie számodra, hogy mennyi a kiszállítás díja. Lehet még fizetni banki átutalással is – erre nézvést annak mindennapos tudnivalói érvényesek. És persze lehet fizetni kártyával is, ha olyan bankkártyád van, amilyet az eladó elfogad. Ezzel általában nincs gond.

Megrögzött internetes vásárlók számára léteznek kifejezetten e célra szolgáló kártyák is. Az ilyenre csak éppen annyi pénzt teszel a közönséges kártyádról, amennyi a vásárláshoz szükséges, aztán erről fizetsz. Így nem férhet hozzá a számládon tartott pénzedhez, aki valami módon esetleg megszerzi a tranzakció adatait.

Ha az eladó valamelyik ismert bank rendszeréhez csatlakozott, az megnyugtató. Érdemes egy pillantással ellenőrizned, hogy a fizetési procedúra nem a szokásos http://, hanem a biztonságos https:// kapcsolattal megy végbe, azután rábízhatod magad a rendszerre, amely lépésről lépésre vezet, mindvégig alkalmat adva az ellenőrzésre és a módosításra.

Jogodban áll…

Tudj arról, hogy ha interneten vásárolsz, megilletnek speciálisan ehhez kapcsolt, fontos jogok. Az egyik az, hogy az eladónak 48 órán belül vissza kell igazolnia, ha a megrendelés rendben van.

A másik az, hogy a távollévők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) kormányrendelet alapján az átvételt követő nyolc munkanapon belül jogodban áll indoklás nélkül elállni a vásárlástól. Ha ezt időben közlöd az eladóval, neki vissza kell fizetnie a vételárat, téged csak az áru visszaküldésének költsége terhel.

Forrás:  Nádasi Tibor (ötvenentúl.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s