Hat bevált házi módszer H1N1 ellen

Közzétette:

Bármilyen hihetetlen, de a világot rettegésben tartó vírus ellen már néhány egyszerű házi módszerrel is tehetsz!


A H1N1 visszavonhatatlanul veszélyt jelent mindenkire, már hazánkban is több iskolát és óvodát bezártak a vírus miatt. Az új influenza elleni vakcina körül azonban még mindig nagy az egyet nem értés: az orvostársadalom egyik fele teljes mellszélességgel támogatja a minél szélesebb körű oltást, míg más orvosok óva intenek tőle (a napokban már olyat is lehetett hallani, hogy csak a külföldön legyártott vakcina elég biztonságos). Nem csoda, ha kevesen tudják eldönteni, mit tegyenek. Cikkünkben nem óhajtunk sem az oltás mellett, sem az oltás ellen lobbizni, inkább olyan óvintézkedésekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek mindenkinek segítséget nyújtanak abban, hogy megússza a vírusfertőzést – akár be van oltva, akár nem. Az itt felsorolt módszerek ráadásul nem csupán a H1N1, hanem a hasonló módon terjedő kórokozók ellen is védelmet nyújthatnak.

Hogyan terjed a H1N1?A vírus cseppfertőzéssel (nyállal, orr- és garatváladékkal) terjed, és egy méteren belül bárkit megfertőzhet. Éppen ezért, ha úgy érzed, hogy beteg vagy, feltétlenül maradj otthon, és lehetőleg csak azzal érintkezz, akivel mindenképpen muszáj – különösen azért fontos ez, mert a betegség a lappangási idő második napjától fertőz! Kezedről a kilincsre, a telefonra, a könyvekre, a kapaszkodókra, tehát mindenre, amit megfogsz, rákerül, és továbbfertőz. A közhasználatú tárgyak fertőtlenítése tehát különösen fontos.

Persze semmilyen módszer sem jelent százszázalékos védelmet, hiszen az influenzavírus az orr-, a száj- és garatüregen keresztül képes fertőzni. Így gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüld a találkozást a H1N1 vírussal, dacára minden elővigyázatosságnak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza az igazi problémát, hanem az, ha a vírus képes elszaporodni a szervezetedben. Az alábbi egyszerű tippek segíthetnek megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. E hasznos fogások a híres amerikai orvostól, dr. Oztól származnak.

Hatékony megelőzés otthon

1. Gyakori kézmosás

2. „El a kezekkel a szádtól” módszer. Próbáld megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz, és főleg a szádhoz, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőzött tárgyakat megfogod, és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy hidrogén-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban.) A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége, hogy a száj- és/vagy orrüregben elszaporodjon, és kialakítsa a tüneteket. A gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

Ki dr. Oz?Dr. Mehmet C. Oz a Columbia Egyetem professzora, de ő irányítja a New York-i Kardiovaszkuláris Intézetet és a Komplementer Medicina Programot a Presbiteriánus Kórházban. 400 publikációjával, orvosi szakkönyveivel, több évtizedes, kiemelkedően sikeres műtéti praxisával, valamint a Discovery Health Channelen sugárzott, több díjat nyert Transzplantáció! című sorozatával világhírt vívott ki magának. A nevével fémjelzett internetes oldalon számtalan hasznos információ olvasható az egészségmegőrzés szinte minden területére vonatkozóan. Több televíziós show-műsorban vállalt szakértői szerepet, és rengeteg közérdekű, közérthető publikációval segíti a lakosság egészségi állapotának megőrzését.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki, legalább naponta egyszer, meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel, és úgy öblíti ki az orrát, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy meleg sós vízbe mártott fültisztító pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának csökkentésére.

5. Erősítsd az immunrendszered magas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Ha a C-vitamin-szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.), amennyit csak bírsz. A meleg folyadék fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossa a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol már nem tudnak tovább szaporodni, és ártalmatlanná válnak.

Forrás: Ötvenentúl.hu – Élvezd a korodat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s