Ég és Föld harmóniában

Közzétette:

 

 

EgesfoldharmoniabanHa az ember ténylegesen gyakorol, akkor a zazen végső soron sokkal nehezebb lesz, mint a harcművészetek. A mindennapos gyakorlás dokanná, az ismétlésben megjelenő lényeggé válik. A zazenben is újra és újra gyakorlunk, minden alkalommal életre vagy halálra.

A japán budo közvetlenül a filozófiából, vallásból és etikából alakult ki anélkül, hogy kapcsolatba került volna bármelyik sporttal. Ez a magyarázata annak, hogy az ősi budóról általunk is olvasható régi szövegek intellektuális és szellemi feltáró folyamatokat vizsgálnak, amelyek az ego szemlélését és megértését tűzik ki célul. Továbbá elmagyarázzák és megtanítják az úton való járás mély igazságokat rejtő technikáját.

Hogyan gyakorolj? A do, ami japánul az utat jelenti, nemcsak technika, azaz a wasa. A kendo, judo, aikido és kyudo együttesen alkotják a budót. A bu írásjel, ha elemezzük, a kard letételét, a harc abbahagyását is jelenti.
A teázás szertartását chado-nak hívják. Az ikebanának vagy virágkötészetnek kado a neve. A kalligráfia a shodo. Az illatosítószerek, mint például az illatosított szantálfa, amely elég és elillan, a kodo. Kodo Satyaki szerette a kodót, ezért ugyanezt a nevet viselte.

A do, az út gyakorlása magába foglalja életünk mikéntjét, egónk nevelését, és azt a módszert, ami saját tudatunk mélységeinek megértéséhez vezet. A buddhizmus a Buddha útját, vagyis igazi, eredeti természetünk felfedezésének útját jelenti. És jelenti a Földdel és Éggel harmóniában levő cselekvéseket, melyek révén a belső tudat vagy szellem teljes szabadsága megvalósulhat. Hagyd magad mögött az egoizmust! (részlet)

Taisen Deshimaru

Forrás: Arany Hegy Alapítvány


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s