FOLYÓIRAT NYOLCEZER PÉLDÁNYBAN

Közzétette:

Budapest Bristol: bátor kísérlet az irodalmi lapok piacán

Mutasd meg a címlapot, s megmondom, körülbelül milyen… A most megjelent Budapest Bristol első száma például szép. Áttekinthető. Meggyőző. Letisztultsága miatt feltűnő a vizuál-terrorista médiafronton. A címlapján pedig egy Kosztolányi-mininovella szerepel – és ominózus szerzői névsor Bradburytõl Csáth Gézán át Erdős Virágig, Podmaniczky Szilárdig és Boris Vianig, valamint a Quimbyig, vagyis Kiss Tibiig, aki egyik legjobb dalszövegsorát az apjától… khm… vette át – ezt sem tudtuk.

Van még valami: beskatulyázhatatlan, vagyis első blikkre lehetetlen eldönteni, hogy ezt itt most mégis kinek szánják – az egyre oxigénhiányosabb szakmának, vagy mindenkinek.
A kérdésre Mezővári Gyula főszerkesztő válaszolt tegnap a budapesti Chagall kávézóban tartott lapbemutatón. Szerinte háromféle ember van: aki olyasmit olvas, amit mindenki más; aki lehetőleg olyasmit, amit senki más, és erre büszke, illetve, aki az olvasás öröméért olvas. Ahogy fogalmazott, ők az utóbbi csoportnak szánják a lapot. És rögtön nyolcezer példányban.

A lap pr-menedzsere a Nyugatot említette: az a lap, amely több generáció viszonyítási pontja, a magyar irodalom történetének egyik legfontosabb fejezete, mindössze ötszáz példányban fogyott el a maga idejében, és az antikváriumokban a mai napig akadnak felvágatlan példányok.

Mégis, hogyan gondolja a Budapest Bristol menedzsmentje ezt a példányszámot? Miben reménykednek? – kérdezzük az alapítótól, Brunner Tamástól, aki azonos néven színitársulatot és könyvkiadót is üzemeltet.

Ahogy mondja, az olvasókban. Megemlíti, hogy Magyarországon egyes hetilapok több tízezer példányban fogynak el, olvasó ember, igény tehát van. A kérdésre, hogy miként juttatják el az olvasókhoz az új lapot, azt válaszolja, nem terveznek europlakátos megakampányt, de bíznak abban, hogy egy idő után a Budapest Bristol – amelyben, szokatlan módon a novella az uralkodó műfaj – eladja magát.

Ebben az országban, ebben az évezredben egyszerű naivitás mindenféle optimizmus, a Budapest Bristolba betekintve azonban a merész terv nem tűnik teljesíthetetlennek: a végsőkig klikkesedett, egymásnak író, de egymást nem olvasó, koncon marakodó írók által elrontott szellemi térben olyannak tűnik az új lap, mint a friss levegő.

Ernest Hemingway és Örkény István azonos című (Macska az esőben) című novellája nyitja a Budapest Bristolt: az irodalomtörténeti fejtegetést, hasonlítgatást most hagyjuk, nem idevágó, annyit azonban megjegyezhetünk, hogy ezzel sikerül megelőlegezni valamiféle világirodalmi kontextust – ami a globalizáció korában mondjuk nem árt.

Meglepetésre sikerül előhozniuk Ambrus Zoltánt, a Nyugat előtti korszak egyik meghatározó szerzőjét (Midas király című regénye a modern magyar irodalom egyik első, meghatározó teljesítménye 1891-ben íródott) – ezért az már nem is meglepetés, hogy Gozsdu Elek (1849-1919) is jelen van egy novellájával. Ray Bradbury, Boris Vian nyilván viszi a lapot, Kaffka Margit háborús feljegyzései az irodalomtörténeti érdekesség kategóriában versenyezhetnek.

Csikós Attilát pedig a kortársak közül emelném ki, mint a lap egyik szerzőjét – egyszerűen azért, mert egyike azon íróinknak, akik általában képesek összetéveszthetetlenül saját mondatokat írni.

Persze, a Budapest Bristol nem csak irodalom. Van itt grafológiai elemzés Hemingway kézírásáról, speciális várostörténeti írás Adonyi Ágnestől a korabeli Pest–Buda jellegzetes figuráiról, Bozsik Yvette interjú, mini forgatókönyv-írói lecke – Kolozsi Lászlótól és remek ívű dolgozat a hétköznapi machiavellizmusról Bereczkei Tamás pszichológiaprofesszortól.

Hogy teljesen up to date fogalommal fejezzük ki, amit az új lapról gondolunk: a 685 forinthoz képest több mint rendben van az ár-érték arány. Csak több kortárs írót, ha lehet.

Budapest Bristol
2009. október, I. évfolyam, 1. szám
685 Ft

Grasselly Lili

Forrás: Magyar Hírlap (Megjelent: 2009. október 03.)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s