Skócia történelme

Közzétette:

1400: Rothesay hercege bigámista módon feleségül vette Mary Douglas-t. Megvetett első feleségének apja támogatást kapott IV. Henry angol királytól, a sereg így könnyedén beveszi Edinburghot, kivéve a várat.

1401: Rothesay hercegét saját nagybátyja, Albany hercege csalta tőrbe és bebörtönöztette a St. Andrews kastélyba. Ezt követően az Albany herceg otthonában, a Fife-i Falkland kastélyba vitték.

1402. március: Rothesay hercege meghal a Falkland kastély falain belül.

1406. februárja: Egy kisebb sereg, amely a trónt (III. Robert mellett) felemás módon magáénak tudó James támogatója, vereséget szenved Albany hercegének harcosaitól. A tizenéves James-t North Berwick-be menekítik.

1406. március 22.: James kalózok fogságába esik Yorkshire-ben, akik később IV. Henry-nek adják át a fiatalembert.

1406. április 4.: III. Robert skót király meghalt a Rothesay kastélyban, amint meghallja, hogy James fogságba esett. A tizenegy éves James ezt követően hivatalosan is I. Jamesként Skócia királya lett, még úgy is, hogy ekkor még angol börtönben várta sorsát.

1406: Robert, Albany hercege lett Skócia kormányzója unokaöccse után, székhelyét áthelyezte Doune várába.

1411. július 24.: Aberdeentől húsz mérföldre óriás összecsapás volt Harlaw mellett a Donald, the Lord of the Isles által vezetett felföldi sereg és a lowlandi Mar earljének csapatai között. Utóbbi a Badenoch-i farkas fiaként is ismert. A harc tétje az északi területek és a szigetek feletti uralom volt. A számos áldozattal járó csata után Donald visszatért Invernessbe, míg Alexander Aberdeen-be.

1411: Megalapítják a St. Andrews-i egyetemet azzal a céllal, hogy a művészetek egyik leendő iskolája legyen.

1420: Robert, Albany hercege meghal. Skócia kormányzójának feladatait ezt követően fia, Murdoch veszi át.

1423. decembere: A londoni megállapodás értelmében az Angliában raboskodó I. James királyt negyvenezer font megfizetése után kiengedik a börtönből, de a kedves angolok a feljegyzések szerint még a tizennyolc évnyi fogság költségének négyezer fontos árát is kifizetették a skótokkal.

1424. februárja: I. James feleségül veszi Lady Joan Beaufort-ot, VI. Henry egyik közeli rokonát Londonban.

1424. május 21.: I. Jamest végül Scone-ban megkoronázzák.

1425. áprilisa: I. James az Albany család számos tagját letartóztatja, hosszú ostrom után pedig leromboltatja a Dumbarton várat.

1425. májusa: Összeül a Skót Országgyűlés Stirlingben, hogy megtárgyalják az Albany család állítólagos árulását. Murdochot és három másik családtagot kivégeznek, a családot pedig gyakorlatilag eltörölték.

1428: I. James találkozóra hívta Alexandert, a szigetek lordját és további felföldi klánok vezetőit Invernessben. A meghívottakat letartóztatják, hármukat példastatuálásként kivégzik, a többieket – így Alexandert is – később elengedik.

1429: Nem is vár sokáig, Alexander nekiront Invernessnek. I. James megtorlásként elfogja Alexandert Islay-szigetén, de két évvel később újra elengedi.

1430. október 16.: I. Jamesnek és Joannak ikerfiai születnek. Alexander csecsemőként meghal, James azonban túléli testvérét.

1436. augusztus: I. James elveszíti hitelességét, amikor szerencsétlenül megpróbálja bevenni az angolok által felügyelt Roxburgh kastélyt.

1437. február 21.: I. Jamest meggyilkolják, amikor a perthi dominikánus apátságban vendégeskedett. Joan királynő is megsérül a merényletben, de James fiával sikerült megmenekülnie.

1437. március 25.: II. Jamest hat évesen megkoronázzák Edinburghban.

1440. november 24.: A Livingston és Crichton családok igyekeznek megőrizni, illetve növelni, bebiztosítani befolyásukat II. James felett. Ennek eléréséhez úgy gondolják elég lesz, ha Douglas earljét és fivérét meggyilkolják az Edinburghi várban. Mégpedig II. James jelenlétében.

1449. július 3.: II. James formailag is átveszi a hatalmat birodalma felett, miután elveszi a Holyrood apátságban Burgundy hercegének unokanővérét, Marie-t.

1450: II. James demonstrálandó az erejét, a Livingston család két tagját kivégezteti.

1451. január 7.: Megalapítják a Glasgow Egyetemet.

1452. február 22.: II. James a stirlingi kastélyba invitálja a veszélyes Douglas earljét, ahol is saját kezével gyilkolja meg. Az earlj emberei emiatt végigfosztják Stirling városát.

1455: II. James folytatja a Douglas család leigázását azzal, hogy elveszi földjüket és kastélyaikat Skócia dél-nyugati részén.

1457: II. James biztosítani kívánta, hogy a lakosság és a nemesek is fejlesszék katonai, hadviselői, harci képességeiket. Ezért hozott egy rendeletet, amely kimondta, hogy a futballt és a golfot mellőzni kell. Senki sem vette ezt igazán komolyan.

1460. augusztus 3.: II. Jamest meggyilkolják, amikor a Roxburgh kastélyért indított ostrom során felrobbant egy tüzérségi eszköz. Egy héttel később kilenc éves III. James fiát koronázzák meg Skócia királyává.

1461: VI. Henry visszaadja Skóciának Berwick-upon-Tweed városát és Carlisle-t. Cserébe garanciát kért III. James anyjától, hogy a York-ház ellen támogatást kap.

1464: St. Andrews Kennedy nevű püspöke, miután a király anyja meghal, átveszi a helyettesítő feladatokat és fegyverszünetet köt az angolokkal.

1466. júliusa: A Boyd család elrabolja III. Jamest, aki ekkor 14 éves és arra használják, hogy megerősítsék saját erejüket. Így kényszerrel még a királyi famíliába is beházasodtak, egyikük a király lánytestvérét vette el.

1469. július 10.: III. James feleségül veszi a tíz éves Margarethe-t, aki Norvégia és Dánia hercegnője. Hozománya Shetland és Orkney volt.

1469 novembere: A Skót Országgyűlés a király elrablása miatt hazaárulásért elítéli a Boyd családot. Vezetőjüket, Sir Alexander Boyd-ot kivégzik és földjük jelentős részét elveszik.

1472: Shetlandot és Orkney-t formailag is Skóciához csatolják.

1474. októbere: Megállapodás születik, hogy III. James egy éves fia (szintén James) feleségül veszi IV. Edward három éves lányát, Lady Ceciliát.

1479: III. James aggódik az őt eltávolítani akaró, nyugtalan skót nemesek miatt. Testvéreit, Alexandert és Johnt bebörtönzik, majd a király különös, feltáratlan körülmények között meghal. Alexandernek sikerült Franciaországon keresztül Angliába menekülnie.

1479: Összeomlik a III. James húga Margaret és IV. Edward sógora között köttetett házasság, miután kiderül, hogy Margaret nem a férjétől terhes. Skócia és Anglia között az átmeneti békének ezzel vége.

1482: Az angolok – III. James elmenekült fivére, Alexander támogatásával – megszállják Skócia déli részét. Lauder mellett skót nemesek megölik a király támogatóinak többségét, a királyt pedig börtönbe dugják az Edinburghi várban. Az angolok elfoglalják Edinburgh-t és visszaveszik Berwick-upon-Tweed városát és a Berwick kastélyt. III. Jamest végül kiengedik, miután megegyezik fivérével, Alexanderral, aki Albany hercege egyben.

1488: III. James egy bannockburn-i ütközetben halálos sebet kap. A trónon fia, IV. James követi.

1489: III. James követői lázadást robbantanak ki.

1492: Meghal Blind Harry, az a trubadúr, akinek énekei megörökítették William Wallace történetét.

1494: Megalapítják az Aberdeen-i Egyetemet.

1494: Ekkor jelenik meg az első írásos utalás a whiskyfőzés skót művészetére.

1496. szeptembere: IV. James erős támadásokat indít Northumberland ellen.


Forrás: Albannach


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s