Betekintés az ókori Egyiptom világába…

Közzétette:A kopt keresztények Kairó óvárosában lévő elkülönített negyedben élnek. A kopt szó eredete görög, aminek jelentése egyiptomi.
A XIII. században a kopt negyed gettóként szolgált az ott élő zsidó- és keresztény lakosság számára.
A vallás és a rituálék a görög katolikus illetve az ortodox szertartásokhoz hasonlatos.
A kereszténységet legelőször Szent Márk apostol hirdeti Afrikában, majd a XII. században Aquinói Szent Tamás folytatott munkásságot.
Meggyőződésük, hogy a kopt vallás az egyetlen olyan keresztény vallás, ami még eredeti formájában megőrizte az igaz hitet és az Úr tanításait.


A koptok megkülönböztető szimbóluma a csuklóra vagy kézre tetovált koptkereszt. Kilenc éves korukban kapják meg a gyerekek ezt a “keresztet”, amelyet rituális ceremónia keretében tetoválnak fel.
Innen számítanak hívőnek, majd a beavatási ceremónia után szabad külön imádkozniuk.

Itt található a Szent György templom, a Függő templom, a Kopt Múzeum és a legelső templomok, amelyeket még a III- IV. században kezdtek el építeni, melyek mára már kápolnaként is szolgálnak.
Betekintést kaphatnak a koptok életéről és a kopt vallás titkairól.

A kopt temető közepén található Szűz Mária Templom, ahol a csecsemőgyilkosság elől menekülő szent család hónapokra itt húzta meg magát és a kápolna aljában található kútból oltották szomjukat.

Mohamed Ali albán származású hadvezér volt, aki élete céljául tűzi ki, hogy visszahódítsa Egyiptomot és szabad országgá tegye.Szövetséget köt a franciákkal és segítségükkel sikerül feloszlatni a mamluk – török uralmat.A kora 19. századi mecset a törökországi Kék mecset alapján épül meg.Alabástromot és aranyat használnak a mecset építésehez. Mohamed Ali az, aki újításokat hoz be az iszlám törvényeibe.Ő szabadalmaztatja a nők iskoláztatását és teszi kötelezővé mindenkinek az oktatást, az ipar fejlődését,valamint a legelső vasút is az Ő uralkodása alatt épül.


Baron Palace, eredetileg egy hindu templom, amelyet a belga származású Joseph Baron hozat át Kairó központjába. A helyiek szerint a templomot még mai napig is szellemek járják. Az 1990-es évekbe tetovált sátánisták sajátították ki maguknak, szellemidézésnek és a fekete mágia házaként tartották számon. Elhelyezkedése alapján az elnök szigetén található, a Nasr City városrészbe, ahol a jelenlegi államelnök Hosny Moubarak is lakik.

A Khan el Khalili az arab világ egyik legnagyobb bazárja, amely a Salah Salem-en helyezkedik el.

A bazár elhelyezkedése a mecsetnegyed közepén található, ahol a fűszer, kelme, faragottak, rézveretek, arany, ezüst és mindenféle apró souvenirek találhatók.

Ha netán nem akarunk az üzletek közöttt csatangolni, akkor az egymás mellett elhelyezkedő kávézók valamelyikébe beülhetünk és egy arab tea- kávé vagy vízipipa mellett megcsodálhatják a bazárban történő kereskedelmet-sürgés forgást.

One comment

  1. Kedves Hölgyem!

    Sajnos nem igazán értem, mit is kívánt kifejezni azzal a néhány angol szóval, melyeknek a jelentését azért értem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s