Szenzációs kiállítás nyílt meg Budapesten

Közzétette:

Első alkalommal találkozhat a magyar közönség Joseph Mallord William Turner XIX. századi angol tájképfestő műveivel önálló tárlaton; a budapesti Szépművészeti Múzeum 15-én megnyílt, Turner és Itália című időszaki kiállítása több mint 80 alkotást felvonultatva mutatja be a festő életművét.

Joseph Mallord William Turner
Joseph Mallord William Turner
– Turner idejövetelére már régóta vártunk, nekem is egyik első tervem volt főigazgatóként, hogy a brit festőnek kiállítása legyen Budapesten – emlékezett a tárlat keddi sajtótájékoztatóján Baán László.
A Szépművészeti Múzeum vezetője elmondta, hogy Stephen Deucharral, a Turner-hagyaték legjelentősebb ápolójának számító londoni Tate Britain múzeum igazgatójával végül abban állapodtak meg, hogy a budapesti intézmény egy vándorkiállításba társul be.Turner és Itália kapcsolata olyan téma, amely végigkíséri a művész pályafutását, így kiválóan alkalmas az egész életmű bemutatására – indokolta Baán László a témaválasztást. Mint hozzátette, Ferrara és Edinburgh után a kiállítás-sorozat utolsó állomására, Budapestre néhány művet műtárgyvédelmi okokból már nem tudtak elhozni, ezek helyett azonban a Tate Britain másik festményeket adott.

Lake Lucerne
Lake Lucerne
A tárlatsorozat kurátora, James Hamilton elmondása szerint a kiállítást úgy tagolták nyolc részre, hogy az végigvezesse a látogatót Turner egész pályáján a fiatal, érdeklődő festőtől az radikális és újító idős mesterig.
– Turner jelentősége elsősorban abban áll, hogy megújította a tájképfestészetet: (…) a természetet ábrázoló képein is emberi történeteket mutatott be, olyan korban, mikor például Dickens is alkotott – szólt a műfaj egyik legnagyobbjának tartott XIX. századi művészről.

A tárlat első része a Turner első itáliai utazása előtti időszakot mutatja be, azon művészek (Piranesi, Claude Lorrain, Earlom és Woollett) részben a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó festményeit Turner korabeli alkotásai mellé állítva, akik nyomán az ifjú festő csodálni kezdte Olaszországot.
James Hamilton beszámolója szerint Turner először 1802-ben jutott el Itáliába, és az Alpok látványa egész életére szólóan lenyűgözte: “a hegyek nagysága mellett felfedezte az emberi lét törékenységét”. Következő útját 17 évig tervezte, ezután azonban igyekezett végiglátogatni nem csupán a nevezetes nagyvárosokat, de a kisebb itáliai településeket is – folytatta a brit kurátor.turner_kep_02_250x

Turner utazásai során rengeteg vázlatot készített, majd ezek nyomán immár Angliába hazatérve festette meg nagy olajképeit; a kiállítás látogatója három ilyen vázlatfüzetbe is belenézhet.
A tárlat tanúsága szerint a brit festőt elbűvölte Itália történelme, csakúgy, mint a mediterrán környezet és napsütés: egyedül Rómáról több tucat akvarellt készített, melyek közül számos Budapesten is látható. – Turner azonban meglepő művész, képein mindig valami új invencióval áll elő – hívta fel a figyelmet James Hamilton. – A Modern Róma – Campo Vaccino című olajfestménye például rengeteg újat tud mondani az “ezerszer lefestett” városról.

Rockets And Blue-Lights
Rockets And Blue-Lights
A kurátor elmondása szerint Turner Rómában a múlt romjain épülő új várost szerette leginkább megörökíteni, míg Velencében a hanyatló luxus bemutatása foglalkoztatta elsősorban. Mint hozzátette, a festő Angliában festett alkotásain is megfigyelhető az itáliai hatás, a London melletti Virginia Water tavat ábrázoló festménye például velencei tájképeire emlékeztet.

– Turner legradikálisabb invenciói igazából idős éveiben keletkeztek – beszélt James Hamilton a tárlat záró részéről. A radikális öregember elnevezésű egység a pályafutása végén a színekkel és a fénnyel kísérletező művészt mutatja be egészen egyik utolsó, Látogatás a sírban című nagyszabású festményéig, melyet halála előtt egy évvel készített.

A Gonda Zsuzsa és Seres Eszter által gondozott tárlat október 25-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum földszinti kiállítóterében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s