Beszélgetés Bartókkal 1919 márciusában

Közzétette:

…..

(Első kérdés: micsoda reformtervei vannak Tanár úrnak?)
— Nekem semmi különösebb beleszólásom nincs …..
… De mégis figyelmébe ajánlok valamit. — Nálunk sok nagy tehetség lappang a szegény nép gyermekei között, akiket örökre betemet a meg nem ösmertetés, a tanulás és fölismerés hiánya. Ezen gyökeresen csakis a középiskolai énektanítás megreformálása segíthet. A középiskolákban 3 éven át kötelező énekoktatásnak kellene lennie, amely felölelné a lapról éneklés, egyszerű dallamok lekottázásának tanítását is. Természetesen szükséges volna elsőrangú tanerők alkalmazása a népiskolákban, akiket egész különleges, e célra szolgáló módon képeznének ki. Egyelőre ezt legalább a városokban kellene bevezetni.
(Második kérdés: külföldön hol játsszák most Tanár úr műveit?)
— Frankfurtban, Berlinben és Bécsben esedékes egy-egy szerzői estélyem.
(Harmadik és utolsó kérdés: milyen új operán dolgozik most?)
— Szerződésem van az operával egy Bródy-darab megzenésítésére, de a szöveget még mindig nem tudtam megkapni Bródy Sándortól.
Így tehát közben Lengyel Menyhértnek egy darabját zenésítem, amelynek címe: A csodálatos mandarin és hallgassa csak, milyen csodálatos szép a tartalma. Egy apacstanyán három apacs kényszerít egy szép fiatal lányt, hogy csábítson fel férfiakat magához, akiket ők aztán kirabolnak. — Az első egy szegény legény, a második se különb, de a harmadik egy gazdag kínai. A fogás jó, a leány tánccal mulattatja és a mandarinban felébred a vágy, a szerelem hevesen fellobban benne, de a lány irtózik tőle. — Az apacsok megtámadják, kifosztják, a dunyhába fojtják, karddal szúrják keresztül, mindhiába, a mandarinnal nem bírnak, szerelmes és vágyakozó szemekkel néz a lányra. — Az asszonyi invenció segít, a leány eleget tesz a mandarin kívánságának, mire az holtan, élettelenül terül el.

Forrás: Bartók Béla válogatott írásai (338-339. oldal) Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó Budapest, 1956

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s