Tai Chi

Közzétette:

taichimozg.jpgA Tai Chi taoista testkultúra, ősi kínai gyakorlatrendszere több mint tízezer éves. A Kínában ma is mindennapos – csoportos – gyakorlás ideális helyszíne a szabad levegő, ahol több a természetes energia. Nyugaton elterjedt leegyszerűsített formája is erősíti az immunrendszert, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, elősegíti a hosszú, egészséges élet elérését. A gyakorlatrendszer nem megerőltető testmozgás – hosszan kitartott mozdulatsorozatok képezik – ezért bármilyen korú ember végezheti. A taoista filozófián alapszik, más kínai gyógymódokhoz hasonlóan, s a világban és az emberben lévő természetes harmóniát keresi. Az egészség a jin – sötét, befogadó, szűkülő és nőies -, és a jang – világos, aktív, táguló és férfias -, egymást kiegészítő ellentétnek az egyensúlyát jelenti.

A Tai Chi egyesíti a meditációt és a mozgást, ezzel erősíti a belső életenergiát, a csit, egyben helyreállítja a jing és jang egyensúlyát. Az egészségmegőrzés, az öngyógyítás és az önvédelem érdekében a belső energiát növeli, erősíti, koncentrálja és felhasználja. Energiát ad, javítja a kreativitást, biztosítja a test és a lélek egyensúlyát.

A gyakorlat meghatározott testhelyzetekben végrehajtott lassú mozgásokból áll, melynek kivitelezéséhez akár egy négyzetméternyi terület is elegendő. A kivitelezés ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki a vízben jár, s testsúlyát gyakran áthelyezi a két oldalára. A gyakorlás nem gyorsítja fel a pulzust, de minden izmot, izületet és inat megmozgat. A testből kiáramló belső energia hőt fejleszt, ezért a lassú gyakorlatok végzése során is meg lehet izzadni.

Minden mozdulatnak szimbolikus jelentése és saját neve van. Az erőfeszítés nélküli gyakorlatok végzése közben a belső energia szabadon áramlik a testben. A kiegyensúlyozott mozgásokat lépésről lépésre kell megtanulni, s az ehhez szükséges összpontosítás az egész idegrendszerre megnyugtatóan hat, elmélyült lelki békét eredményez és fokozza a tettrekészséget. Így maga a testi egészség is egyensúlyba kerül.

Különféle variációkat alkalmaznak. Igen népszerű egy rövidített, néhány perces – 20 percig tart – forma, mely egy Tai Chi mestertől, Yangtól kapta a nevét. A formula begyakorlása során a helyes légzés nagyon fontos. A mozdulat jin eleménél történik a belégzés, ilyenkor a test összehúzódik. A kilégzés helye a jang elem, amikor a test kitáguló szakaszban van. A tanulás során a légzést automatikussá kell tenni, mert a légzésre való koncentrálás elvonja a figyelmet a gyakorlattól és fordítva.

A Tai Chi közeli rokona a nála is régebbi és a legfelső kínai réteg számára fenntartott, titkos gyakorlatrendszer, a Chi Gong / a belső erő művelése). Itt a fizikai aspektusnál hangsúlyosabb a meditációs elem. Mindegyik gyakorlatában szerepel a meditáció, légzőgyakorlat és olyan speciális mozdulatok, melyek a csi koncentrálódását illetve kiáramlását segítik elő.  A gyakorlatsorok között vannak állva, ülve vagy fekve végzendők is. Ezek összességükben segítenek a betegségeket legyőzni.

A Tai Chit – és a Chi Gongot is – célszerű mestertől elsajátítani és csak a begyakorlás után végezni önállóan.

Forrás: Drinfo.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s