Budapestre jön Diana Krall

Közzétette:

November 18-án a Budapest Sportarénában lép fel korunk legnépszerűbb jazzénekesnője, Diana Krall, aki öt év után koncertezik ismét Magyarországon.
Diana_Krall_02

kanadai zongorista-énekesnő eddig egyszer, 2004 decemberében lépett fel nálunk, most pedig novemberben újra tiszteletét teszi Budapesten, ahol az Arénában koncertezik majd. Az idén 45 éves Krall tíz évvel ezelőtt megjelent When I Look In Your Eyes című lemezével tört be a mainstreambe, albumai azóta is remekül fogynak, és joggal nevezhetjük a vokális jazz STÁR-jának is Diana Krallt, akinek két gyermeke van férjétől, Elvis Costellótól. Legutóbbi lemeze idén tavasszal jelent meg Quiet Nights címmel, kritikusunk az albumról írva így jellemezte az énekesnőt: “Diana Krall a nyugati világ legeldugottabb szutyfészkében is védjegy és intézmény, ami abból is egyértelmű, hogy új albuma, két héttel a megjelenés után, már hazánkban is aranylemez.” A szervezők azt is megírták, hogy a művésznő híres arról, hogy jobban szeret kisebb helyeken játszani, ezért nálunk is “színházi kialakítású” Aréna terembe lehet a belépőket megvásárolni. Jegyek június 12-től kaphatók a Ticketexpressben és az Eventim országos hálózatában.

Forrás: Quart

Élete

Zenész családban született. Édesapja, James Krall, jazz zongorista és nagy lemezgyűjtő. Hatalmas lemezgyűjteményét nem restelkedett megosztani lányával. Négyévesen kezdett zongorázni tanulni. Középiskolában egy kis dzsesszzenekarban zenélt, amelynek Brian Stovell Diana_Krall_01nagybőgős volt a vezetője. Már 15 évesen Nanaimo éttermeiben lépett fel zongoristaként. A Vancouver-i Nemzetközi Dzsessz Fesztivál támogatásával 17 évesen ösztöndíjat nyert a bostoni Berklee College of Music-ra, ahol három szemesztert töltött. Boston egyik legelismertebb jazz zongoristája, Ray Santisi, volt a tanára.

Nanaimóban figyelt fel tehetségére a híres nagybőgős Ray Brown és a híres dobos Jeff Hamilton. Miután Brown és Hamilton hallotta játékát, rábeszélték, hogy költözzön Los Angelesbe, hogy a zongorista Jimmy Rowlesnál tanuljon. Jimmy Rowles biztatta arra, hogy énekeljen. 1990-ben Krall átköltözött New Yorkba, ahol saját triójával lépett fel. Első albumát Stepping Out címmel 1993-ban egy kanadai kiadó jelentette meg.

Édeasanyja, Adella, multiple myeloma (myeloma multiplex) betegségben hunyt el 2002-ben, ugyanebben az évben távoztak az élők sorából mentorai Ray Brown és Rosemary Clooney is. Húga, Michelle, aktívan támogatja karrierjében, többek között ő a Diana Krall Fanclub vezetője, és ügyeinek egyik fő intézője.

Elvis Costello brit zenésszel 2003. december 6-án házasodott össze Elton John londoni külvárosi birtokán. Ikreik születtek 2006. december 6-án New Yorkban, Dexter Henry Lorcan és Frank Harlan James.

Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s