Argentine Tango

Április 29-e a táncművészet világnapja

Közzétette:

 

 

“Minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyen nem táncoltunk legalább egyszer.” Nietzsche

A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése hirdette meg annak emlékére, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Noverre a tánc nagy reformere volt, Levelek a táncról és a balettekről című művében szakítani kívánt mindazzal, ami hagyományos volt (maszk, kosárszoknya, sarkas tánccipő), s a táncot dancingúj szabályokkal, új elemekkel (zene, díszlet, rendezés) gazdagította. Ő teremtette meg a cselekményes balettet, amelyben a drámai mondanivaló és a pantomim elsőbbséget kapott. Noha több mint 150 balettet koreografált, mégis inkább íróként, teoretikusként tartják számon. A világnapot első ízben 1982-ben ünnepelték.”

forrás: A táncművészet világnapja (mtva.hu)

 

… a tánc művészete nem valami újdonsült tevékenység és nem is tegnap vagy tegnapelőtt, esetleg nagyapánknak, vagy nagyapánk nagyapjának idejében keletkezett, hanem azok, akik a helyes tanítást közlik a tánc eredetéről, azt mondják, hogy a világmindenség keletkezésekor született meg a tánc is, mint amaz ősi Szerelem kísérő tüneménye. Mert a csillagok kartánca és a bolygóknak az állócsillagokhoz való viszonya és ritmikus kapcsolódásaik és mozgásuk harmonikus rendje ennek az elsőszülött táncnak a példaszerű megnyilvánulásai. Apránként növekedve és mindig egy lépést haladva a tökéletesedés felé, most úgy tetszik, hogy fejlődése csúcspontjára ért és valami sokoldalú és harmóniában gazdag és múzsákkal teli érték lett belőle.”

 

… nem csak gyönyörködteti azokat, kik nézik, hanem hasznukra is van, […] neveli és tanítja őket, […] rendet visz a nézők lelkébe szépséges látványokkal foglalkoztatva őket, értékes hallani valókkal kötve le figyelmüket, lélek és test valamilyen közös szépségét fejezve ki…”

(forrás: Lukianos: Beszélgetés a táncról. Helikon, 1959, 15-18.o.)

József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Hozzászólás