Pimpinella anisum

Egészségvédő növények – Ánizs

Közzétette:

 

 

(Pimpinella anisum L.)

Illatos, aromatikus ízű magvait már az egyiptomi fáraók idején is fűszernek használták. A Pimpinella anisumvilág első illatszere volt, és már a görögök és a rómaiak is ismerték gyógyító erejét. Ma szerte Európában, Kis-Ázsiában, Indiában, Mexikóban termesztik. A svéd, a török és a bolgár ánizspálinkák igen híresek.

Jelentősége

Segíti az emésztést, az anyák tejtermelését. A benne levő ösztrogénanyag gyógyítja a prosztatamegbetegedéseket. Ismert az ánizscukor is. Egy-két bokor a kertben illatos, kellemes és hasznos lehet. A Földközi-tenger keleti vidékéről származik. Vadon csak az Égei-tenger egyes szigetein található meg.

Táplálóértéke

Az ókori egyiptomiak is használták. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen idényes, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.

Pimpinella anisumNem túl magasra nő. Néhány milliméteres szürkés színű termése a fűszer, illata a köménymagéra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk, ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját.

Illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz. Sokfelé ismert fűszer. Felhasználható főzelékbe, Pimpinella anisumhúsokba, süteményekbe, kompótokba. Számos nemzet italában is megtalálható a medvegyökérszerű aromával rendelkező ánizs. (pernod, úzo, masztika, raki). Mivel intenzív ízzel rendelkezik, óvatosan adagoljuk főzéskor, sütéskor. Az ánizs nehezen viseli más fűszer közelségét.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Emésztést elősegítő, köhögést csillapító, vízhajtó. Köptető, felfúvódást oszlató, görcsoldó és ferőtlenítő hatású. Vesekövek kezelésére is használják. Az emberi szervezetre a légzőszervekben, a húgyutakban és a tápcsatornán keresztül hat. Különösen jó hatású csecsemőknél. Megszünteti, csillapítja a hascsikarást és a felfúvódást. Néhány ánizsmagvízzel lenyelve elmulasztja a csuklást.

Gyógyhatású készítményei

Pimpinella anisumVízhajtásra ajánlott az ánizstea fogyasztása. 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2—4g) 1,5 dl forrásban levő vízzel leöntjük. 10—15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Étkezések közötti szünetekben fogyasszuk.

Népgyógyászati tapasztalatok alapján serkenti a tejelválasztást.

Twájának elkészítési módja megegyezik a vízhajtáshoz készített teával.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (28—29. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Hozzászólás