Claude Lorrain is a French painter

Claude Lorrain francia festő

Közzétette:

 

 

Az általa festett táj szebb és harmonikusabb, mint maga a természet.”

Claude Lorrain is a French painter
Claude Lorrain (Chamagne, Lorraine régió, 1600 körül – Róma, 1682. november 23.)

Claude Lorrain (eredeti neve Claude Gellée vagy Claude Le Lorrain)  francia barokk tájképfestő, egyben az európai tájképfestészet egyik legjelentősebb mestere.„… hosszú életében megszakítás nélkül festette idillien szép tájait.

Kizárólag tájképfestő volt, a természeti elemek festői harmóniája, a levegő- és fényhatások visszaadása, egy táj vagy épületrész költői jellemzése foglalkoztatta. Az emberábrázolás nem érdekelte, kis méretű figuráit csak díszítőelemként alkalmazta monumentális tájaiban.”

(forrás: Művészeti kislexikon. Akadémiai K., 1973)

  The wedding of Isaac and Rebekah is a painting by Claude Lorrain  Queen of Sheba in the Harbor is a painting by Claude Lorrain  Aeneas in Delos painting by Claude Lorrain

Izsák és Rebeka menyegzője | Sába királynő a kikötőben | Aeneas Déloszban

Az idealizált tájképek egyik legnagyobb mestere volt. (…) Baldinucci szerint hírneve elsősorban annak tulajdonítható, hogy rendkívül ügyesen ábrázolta „a napfény megjelenését a természetben, különösen a tengervízen és a folyók felett lebegő hajnali és alkonyi fényt”. Claude, aki a fény költői ábrázolásával járult hozzá a műfaj fejlődéséhez, különösen nagy hatást gyakorol követőire, nemcsak élete során, hanem – főként Angliában – a 18. sz. közepétől a 19. sz. közepéig is.”

(forrás: Britannica Hungarica. Magyar Világ K., 1995)

Az angol William Turner festő, Lorrain egyik leghűbb „rajongója” volt: a halála után a londoni Nemzeti Galériára hagyományozta műveinek nagy részét. Azt kérte, hogy a „Dido felépíti Karthagót” c. festménye Claude „Sába királynője a kikötőben” és „Izsák és Rebeka menyegzője” munkái közé kerüljenek kiállításra, mivel ez a két festmény volt művének fő ihletője. Kérését teljesítették.

Késői magyar követője volt id. Markó Károly is, akinek legismertebb tájképe a Visegrád (1826), amely a magyar tájképfestészet első alkotása.

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s