Egészségvédő növények – Kapor

Közzétette:

 

 

Dill (Anethum graveolens L.)(Anethum graveolens L.)

Háromezer éves egyiptomi sírokban talált emlékek bizonyítják, hogy már az ókorban is használták. Az I. században élt görög Dioszkoridész olyan gyakran ajánlotta használatát, hogy évszázadokon keresztül Dioszkoridész füveként ismerték a kaprot.

Jelentősége

Dill bouquetA kínaiak is ezer éve használják emésztést segítőnek. Hazánkba a Földközi-tenger vidékéről került. Nagyüzemi módszerekkel és a kertekben is termesztik. Sokoldalú felhasználása az egész világon híres, kedvelt fűszernövénnyé teszi.

Táplálóértéke

Hajtásait és leveleit frissen és szárítva is használjuk. Virágos részét Dill seeds and flowersnyersen és szárazon morzsolva, magját egészben és darálva fogyasztjuk. A friss hajtásokból készült szósz húshoz kiváló. Levesek, főzelékek, saláták ízesítésénél és különböző zöldségek (uborka, paprika, káposzta,tök) befőzésénél is használjuk.

 

Homemade delicacy cucumber

Házi csemege uborka (kép: Femina)

Gyógyhatása

Dill is a special delicacy and healing spiceGyógynövény. Bélpangás és felfúvódás ellen pora és főzete hatásos. Vizelethajtó és epehajtó, külsőleg szemgyulladásra használható. Hatékony a gyermekkori kólikás hasfájások csökkentésére. Teája serkenti a szoptatós anyák tejelválasztását. Ha gyökerét főzzük meg teának, segít a megfázáson, náthán, influenzán.

Jellegzetes illatával az édeskés ételek alkotója. A magyaroknál szinte mindenütt elterjedt a tök és a burgonyafőzelék , valamint a túrós lepény ízesítőjeként.

 

Cottage cheese pie with dill

Kapros-túrós lepény

Gyógyhatású készítményei

Csuklás esetén elmúlhat a kellemetlenség, ha néhány szál kaprot elrágunk. Fenti betegségekre teáját használjuk.

Anethum graveolens L20 g kaprot 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk, 10 perc állás után leszűrjük. Naponta 2—3 csészével fogyasztunk belőle. A növény számos olajféleséget tartalmaz, de található benne A- és C- vitamin is. A fentieken túl gyomorerősítő is, de használ álmatlanság esetén is. Süteménykészítéshez is felhasználható, ilyen a kaportorta.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (36—37. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Hozzászólás