Június 8-a: Medárd napja

Közzétette:

Medárdus napja ha tiszta, / nem jő a rossz idő vissza”

Június 8-a, Medárd napja, az egyik legismertebb időjárásjósló nap. A népi mondás szerint: “Ha ezen a napon esik, negyven napig esik egyfolytában.”

Rain soaked flowersEz a jóslat évszázados megfigyeléseken alapul. Ha Medárd napon esik az eső, negyven napos hűvösebb, esős, borús időjárás lesz. Ha azonban szép napos idő van ekkor, akkor negyven napos aszály várható.

Egyes vidékeken a várható szőlő és szilvatermésre következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.

Jankovics Marcell: Jelkép kalendárium (részlet)

A negyvenes szám a Medárd-napi regulában nemcsak az „esős évszak” tapasztalt átlagos időtartamát jelzi, hanem a hiedelem naptári kapcsolatát is. Medárd-naptól Oroszlán haváig, 44-45 nap, másfél holdhónap telik el, s ebbe az időbe beleesik az egész Rák hava.

A Rák a csillaghit szerint is „nedves” hónap, állatövi jegyének a víz az eleme, védnöke, a Hold pedig az esőzések, áradások planétaura. Ugyanakkor az Európa-szerte szikkasztó kánikulát jelző Sirius ez idő tájt láthatatlan. (Hogy ez a jelképiség mennyire a helyi időjárási viszonyok függvénye, arra jó példa a Sirius-csillag, melynek hajnali megjelenése az Oroszlán hónap beköszöntekor Egyiptomban épp a száraz időszak végét jelezte.)

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s