Acacia dealbata

Az ausztrálok fája – az akácia

Közzétette:

 

 

A legtöbb látogató már a repülőtérről a városba vezető úton felfigyel két fára, mely oly jellemző Ausztráliára. Az egyik az ausztrál akácia, ami különösen Eucalyptus pulchellavirágzáskor mutatós, amikor a sárga minden árnyalatában pompázik a kertekben s az ausztrál tájban. Az eukaliptusz világos lombkoronájával s világos kérgével tűnik fel, amit sokszor éppúgy levet, mint a lombját: ilyenkor megjelennek a barna foltos, csaknem fehér törzsek. Mindkét fának nemcsak számtalan példánya, hanem számtalan Acacia dealbatafajtája is elterjedt a kontinensen.

Akáciából kereken 600 fajta van Ausztráliában; a fák formája a különböző éghajlati és természeti régiókhoz igazodik. A legtöbb fajta igen jól tűri a meleget, sőt a bozóttüzet is. Az ausztrálok az akáciát nemzeti fájuknak tekintik. A virágok sárgája s a levelek zöldje Ausztrália nem hivatalos nemzeti színe: ilyen dresszben szerepelnek például az ausztrál sportolók nemzetközi versenyeken. Sokan szorgalmazzák, hogy a tervezett új nemzeti lobogón is ez a két szín szerepeljen.

Grass tree in AustraliaA fűfákat mintha tűz perzselte volna meg: a fekete, rendszerint alacsony törzs tetején fűszerű bokréta nő, A kis példányok is igen öregek lehetnek; a a fűfák különösen lassan nőnek. A virágtengert viszont mintha odavarázsolták volna az ausztrál sivatagba, amikor egy zápor után hirtelen kihajtanak. Különösen sokféle virág van Nyugat-Ausztrália tengerpartján.

Mélyen bent a pusztaságban, ahol már csak néhány nagy növény él meg, nő a Witchetty grub bokor, melynek gyökereiben kukacok élnek. Ők az aranytartalékai azoknak a bennszülötteknek, akik még ma is sztyepplakók. A bozótemberek, ha nagy az éhség, s már egyetlen goannát sem találnak, kiássák ezeket a fehérjében gazdag férgeket.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (448. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s